Anda di sini

Menjalin Hubungan: Komponen Teras Kejayaan Sesebuah Bisnes

Advertisement
 
Oleh CHRISTIE CHUA
“Tidak penting sama ada ia masalah teknikal atau produk, isu penjualan atau pemasaran, atau sekalipun cabaran mendapat pembiayaan – akhirnya semuanya adalah mengenai orang dan budaya syarikat.”

Ini adalah pegangan Pengarah Urusan Segamat Panel Boards (SPB), Peter Fitch. Yang penting baginya adalah pekerja mesti memiliki kemahiran yang tepat untuk menampung pasaran-pasarannya dan mengekalkan syarikat di barisan hadapan inovasi produk.

SPB ditubuhkan pada 2002. Pada mulanya, ia berkhusus dalam pembuatan panel papan gentian kepadatan sederhana yang nipis  dan berkualiti tinggi. Tetapi suasana bisnes sudah banyak berubah.  

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat itu telah meluaskan kepelbagaian barangannya untuk meliputi produk nilai tambah seperti  kerajang kertas bercetak, lamina venier dan melamina, kulit pintu, panel bersalut asas dan UV, dan kulit pintu teracu.

Inovasi untuk memenuhi keperluan pasaran semasa ini tidak mungkin tercapai tanpa sokongan pasukan yang penuh dedikasi yang berkongsi visi dan nilai syarikat. 

Sokongan pasukan teras

“Kami cukup bertuah kerana ramai pengurus kanan yang membentuk pasukan teras berkhidmat dengan syarikat ini dari hari pertama kami mula beroperasi 15 tahun yang lalu,” kata Fitch. 

“Kajian telah menunjukkan, berulang kali, bahawa wang ringgit bukan kesemuanya. Meskipun amat penting, sudah tentu, ia bukan faktor muktamad yang menentukan sama ada seseorang terus berkhidmat dengan syarikat atau tidak,” kata Fitch apabila ditanya kenapa pekerja SPB kekal setia kepada syarikat buat selama ini.

Katanya, mempunyai nilai bersama dan visi yang sehaluan dengan syarikat membolehkan pekerja untuk mengambil lebih banyak pemilikan akan peranan mereka dalam syarikat.

“Mereka juga ingin melihat syarikat mencapai kejayaan dan berkembang bersama – dan pada pendapat saya, kebanyakan pekerja kami telah berbuat demikian, jadi ini sebabnya mereka masih bekerja di sini,” kongsinya.

Betul, kaji selidik LinkedIn pada tahun 2017 dalam kalangan profesional di Malaysia menunjukkan bahawa biarpun gaji adalah pertimbangan utama apabila membuat keputusan kerjaya, pendorong intrinsik seperti kesesuaian budaya dalam organisasi dan peluang pertumbuhan adalah penting juga. 

Membina amanah

Sebagai sebuah syarikat, SPB terpaku dengan hubungan kuat yang dikembangkan sejak bertahun-tahun. Perkara ini bukan sahaja wujud di dalam syarikat dengan tenaga kerja, tetapi juga di luar syarikat dengan pelanggan dan pembekalnya.

Fitch mengemukakan beberapa perkara yang penting untuk membina dan mengekalkan hubungan dengan pihak luar yang berkepentingan, menyatakan bahawa ia adalah perkara yang sememangnya perlu dalam  mana-mana hubungan bisnes: perkhidmatan, kualiti dan nilai.

Tambahnya, satu aspek yang kurang dibincangkan tetapi sama penting ialah nilai amanah. “Ramai pelanggan kita berurus niaga dengan kami lebih kurang sejak hari pertama – mereka susah senang bersama-sama kami. Apabila kami memerlukan sokongan, mereka memberikannya kepada kami; apabila mereka mengalami kesulitan, kami pula membalas dengan memberi sokongan kepada mereka,” kata Fitch. 

Ini telah membina banyak ‘kredit amanah’ antara SPB dan pihak berkepentingannya, dan membolehkan Fitch untuk menjalin beberapa hubungan peribadi yang baik dengan pemilik dan pengurus kanan syarikat-syarikat tersebut. Dia berkongsi contoh hasil hubungan baik ini – apabila dia dijemput untuk menghadiri majlis makan malam perkahwinan anak kepada salah seorang pelanggannya.

Hubungan peribadi dan urusan bisnes
Adakah betul untuk mencampuradukkan hubungan peribadi dengan urusan bisnes?

Fitch percaya ia bukan sesuatu isu selagi hubungan peribadi disemai dalam suasana profesional, menyebut nepotisme, kronisme dan pilih kasih sebagai larangan mutlak.

Satu cara untuk memastikan urusan peribadi dan bisnes tidak bercampur aduk adalah dengan mengamalkan pendirian yang amat terbuka dalam cara transaksi bisnes dikendalikan – tanpa rahsia atau agenda yang tersembunyi.

“Setiap sesuatu mengenai bisnes – dari segi harga pasaran, kualiti, jangkaan pelanggan dan juga anda sebagai pembekal – perlu telus dan tertakluk kepada pengawasan bukan sahaja oleh juruaudit dan pihak luar yang berkepentingan, tetapi lebih penting lagi, oleh kakitangan anda sendiri,” kata Fitch.

“JIka kakitangan anda berfikir anda menyembunyikan agenda peribadi, maka mereka akan hilang kepercayaan pada prinisp dan polisi syarikat anda, jadi ini adalah teramat penting.”

Fitch berkata, sementara SPB tidak memberi apa-apa sokongan khas kepada pihak berkepentingan, ia sentiasa berusaha untuk memastikan bahawa ia memberi perkhidimatan, kualiti dan nilai yang hebat.

“Perkhidmatan, kualiti dan nilai membuka pintu, tetapi sama ada anda akan mendapat bisnes yang berulang atau berjangka panjang… ia melibatkan amanah,” kata Fitch. Ända tidak boleh membinanya semalaman; ia bukan sesuatu yang anda boleh beli. Ia adalah sesuatu yang anda perlu usahakan sepanjang sesuatu jangka waktu.”

Sumber
Sumber
Advertisement