Anda di sini

102,076 ekor haiwan diperiksa di Sarawak untuk menghapuskan rabies

Advertisement

KUCHING: Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) Sarawak menjalankan pemeriksaan ke atas 102,076 ekor anjing dan kucing serta haiwan peliharaan dalam operasi pemantauan di seluruh negeri sebagai langkah mencegah dan menbendung wabak rabies.

Pengarahnya, Dr Adrian Susin Ambud ketika ditemui di Kompleks Dewan Undangan Negeri Sarawak hari ini, memberitahu Utusan Borneo bahawa 838 sampel diambil dan diuji dimana sejumlah 273 kes disahkan positif.

"Daripada 273 kes positif, 258 kes adalah melibatkan anjing manakala 15 lagi kucing," katanya.

Dr Adrian berkata pada masa ini, sebanyak 47 kawasan di Sarawak diisytiharkan positif rabies dengan kes terbaru yang melibatkan sampel dari Julau yang disahkan pada 2 November.

Beliau berkata jabatan itu melakukan yang terbaik untuk menghentikan penyebaran rabies dengan menghalang pergerakan kucing dan anjing dari kawasan yang dijangkiti dengan bantuan polis.

"Polis membantu kami melakukan sekatan jalan raya, dan setakat ini seorang lelaki ditangkap kerana membawa anjing dari kawasan yang dijangkiti tanpa permit dan denda RM500," katanya.

Dr Adrian juga mendedahkan bahawa mereka telah memberi suntikan vaksin kepada 102,000 ekor kucing dan anjing sejak penyakit rabies dikesan dan kempen suntikan rabies akan diteruskan dari semasa ke semasa. 

"Kami ingin merayu kepada orang ramai untuk mengkembiri haiwan peliharaan dan memvaksin haiwan peliharaan mereka bagi membantu kami menghapuskan ancaman rabies," katanya.
 

  • oleh
  • Advertisement