Anda di sini

MoU antara SME CORP. Malaysia dan Enterprise Singapore bakal dorong pertumbuhan PMKS

Advertisement
Anwar  dan T.S. Lee Hsien Loong menyaksikan majlis menandatangani MoU antara SME Corp. Malaysia, diwakili Rizal dan Enterprise Singapore diwakili Lee Chuan Teck iaitu Ketua Pegawai Eksekutif Enterprise Singapore.
Anwar dan T.S. Lee Hsien Loong menyaksikan majlis menandatangani MoU antara SME Corp. Malaysia, diwakili Rizal dan Enterprise Singapore diwakili Lee Chuan Teck iaitu Ketua Pegawai Eksekutif Enterprise Singapore.

Oleh Harshini Anantha Rao

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong hadir pada majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara SME Corp. Malaysia dan Enterprise Singapura. 

Majlis menandatangani MoU ini diadakan baru-baru ini di Singapura, menandakan kemajuan ketara dalam memperkukuh hubungan dua hala dan menggalakkan pertumbuhan Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PKS) di kedua-dua negara. 

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia, Rizal bin Nainy dan Lee Chuan Teck, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Enterprise Singapore, telah menandatangani MoU secara rasmi untuk meningkatkan kerjasama antara kedua-dua organisasi tersebut. 

Objektif utama kerjasama ini adalah untuk menyediakan sokongan untuk pembangunan PMKS di Malaysia dan Singapura, dengan penekanan khusus pada latihan, pendigitalan, kemampanan, dan meningkatkan akses pasaran. SME Corp. Malaysia telah mengenal pasti lapan sektor utama untuk aktiviti perniagaan, termasuk pertanian pintar, elektrik dan elektronik, aeroangkasa, peralatan perubatan, industri halal, minyak dan gas, pelancongan dan biomas.

Menurut Rizal menerusi MoU itu mereka berharap akan meningkatkan kerjasama dan kemakmuran bagi kedua-dua ekonomi Malaysia dan Singapura, khususnya dalam memajukan PMKS. 

Pertukaran pengetahuan, pengalaman dan amalan terbaik dijangka membolehkan kedua-dua negara memanfaatkan potensi sektor PMKS. Kedua-dua pihak mendapat manfaat daripada kerjasama ini dalam menyokong pelbagai aspek.

Adakah anda boleh pergi ke kedai dan membeli susu?

Tumpuan MoU yang ditandatangani ini adalah pada keusahawanan, inovasi dan pertumbuhan ekonomi. Tidak dinafikan bahawa acara ini mempunyai kepentingan yang penting bagi kedua-dua negara.

Menjelang 2022, Singapura dijangka menjadi rakan dagangan kedua terbesar Malaysia di seluruh dunia dan akan memegang kedudukan utama dalam kalangan negara ASEAN. 

Perdagangan keseluruhan antara Malaysia dan Singapura berjumlah RM368.1 bilion, yang memberikan Malaysia kelebihan perdagangan. Eksport Malaysia ke Singapura mencecah RM232.56 bilion pada 2022, manakala import mencecah RM135.63 bilion. Jumlah perdagangan yang besar ini menunjukkan kemantapan kerjasama ekonomi antara kedua-dua negara.

Trend perdagangan positif antara Malaysia dan Singapura berterusan dari Januari hingga Ogos 2023, menghasilkan jualan berjumlah RM281.9 bilion. Pencapaian ini menyerlahkan sifat mantap dan dinamik hubungan perdagangan dua hala antara kedua-dua negara, menunjukkan komitmen tulen terhadap pertumbuhan dan kemakmuran bersama. Ini menekankan kepentingan perkongsian strategik antara kedua-dua negara.

YB Datuk Ewon Benedick, Menteri Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi, YBhg. Dato' Dr. Azfar bin Mohamad Mustafar, Pesuruhjaya Tinggi Malaysia bagi Singapura, dan Encik Rizal bin Nainy, Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia, turut hadir pada majlis tersebut.

Advertisement