Anda di sini

Verstappen mendahului untuk Red Bull dalam latihan bebas kedua di Grand Prix Arab Saudi 

Advertisement
VERSTAPPEN
VERSTAPPEN

JEDDAH:Max Verstappen tidak menunjukkan kelemahan akibat sakit perut kelmarin ketika dia mendahului untuk Red Bull, melepasi Fernando Alonso dalam latihan bebas kedua di Grand Prix Arab Saudi hujung minggu ini.

Juara dunia itu, menahan sakit perut yang melambatkan ketibaannya di Jeddah selama 24 jam, mencatatkan masa pusingan terbaik dengan satu minit 29.603 saat untuk mengatasi juara dua kali Alonso Aston Martin dengan 0.208 saat.

Sergio Perez berada di tempat ketiga dalam Red Bull di hadapan Esteban Ocon pemandu Alpine, George Russell pemandu Mercedes dan Pierre Gasly dalam Alpine kedua.

“Saya fikir kami menikmati hari yang positif, tetapi masih terdapat beberapa perkara yang boleh kami perbaiki,” lapor Verstappen.

Perez mendedahkan dia mengalami masalah mekanikal.

“Semoga kami dapat menyelesaikannya untuk esok,” katanya.

“Hari ini ia tidak konsisten, sukar untuk mendapatkan bacaan yang betul.

“Kami kelihatan kuat, tetapi saingan masih ada seperti yang dijangkakan.”

Rakan sepasukan Alonso di Aston Martin, Lance Stroll berada di tempat ketujuh di hadapan Nico Hulkenberg dari Haas dan dua pemandu Ferrari Charles Leclerc dan Carlos Sainz, yang kedua-duanya dilengkapi dengan unit kuasa baharu.

Leclerc sudah pun diberi penalti 10 grid untuk perlumbaan Ahad kerana membuat pertukaran unit kawalan elektronik ketiga musim ini.

Juara tujuh kali Lewis Hamilton berada di tempat ke-11 untuk Mercedes, dengan pusingan terbaik 1:30.599, satu saat lebih perlahan daripada Verstappen.

Selepas dominasi awal Verstappen dalam Red Bull semasa latihan pembukaan, sesi kedua bermula dalam keadaan lebih sejuk, suhu udara turun kepada 25 darjah dan trek dari 44 kepada 31.

Stroll ialah pemain pertama yang memecut, Sainz penentu rentak awal, tetapi bertahan hanya selama lima minit sebelum juara dunia itu sekali lagi menduduki tempat dan dikepung Alonso.

Dikacau sekali lagi, kedua-dua Red Bull bertindak balas. 

Verstappen mendahului Perez dengan 1:29.952 sehingga Alonso, memecah mereka sekali lagi. Aston Martin miliknya nampaknya satu-satunya kereta yang mampu bertarung dengan mereka.

Perez kemudian mencatat masa 1:29.902 ketika pelumba petak pertama tahun lalu, Leclerc tenang selepas dirapati oleh Haas dari Nico Hulkenberg.

Pertarungan sengit di hadapan diteruskan dengan Red Bulls mendahului Alonso dan mereka disertai oleh Hulkenberg dan Gasly.

Tiga pemanda terpantas itu dipisahkan dengan 0.012 saat sebelum Verstappen, yang sekali lagi, menaikkan palang pada 1:29.603.

Pada masa ini, Russell naik ke tangga keempat untuk Mercedes, tetapi Hamilton berada di tangga ke-11.

“Kita perlu membuat beberapa perubahan besar,” kata Russell dengan suara yang tegas. “Ya, salin,” balas kumpulannya, nampaknya sedar kepada keperluan pasukan untuk berusaha memulihkan kemerosotan mereka. — AFP 

Advertisement