Anda di sini

Festival Sunbear 2022 tampil lapan acara sampingan

Advertisement

Festival Muzik dan Seni Sunbear 2022 akan dipentaskan di Kampung Budaya Sarawak, 9-10 Disember ini 

 Kumpulan muzik rock tempatan Sovth China Sea bergambar di atas pentas di SCV malam kelmarin. - Gambar sumber Syed Ashraf Edruce.
HANGAT: Kumpulan muzik rock tempatan Sovth China Sea bergambar di atas pentas di SCV malam kelmarin. - Gambar sumber Syed Ashraf Edruce.

KUCHING: Festival Muzik dan Seni Sunbear 2022 (Festival Sunbear 2022) akan menampilkan lapan acara sampingan dengan barisan pengalaman yang menyeronokkan dan menarik.

Acara itu akan dipentaskan di Kampung Budaya Sarawak (SCV) pada 9 dan 10 Disember ini.

Digelar sebagai 'Sunbear Experience' oleh penganjur festival, acara sampingan itu ditetapkan untuk menampilkan beberapa aspek tema utama festival selain mempamerkan muzik, seni, bakat, gastronomi dan budaya tempatan kepada orang ramai sebagai pengalaman sepenuhnya.

Ini juga dilakukan sebagai sebahagian daripada usaha mereka untuk memperkasakan pemain industri tempatan.

'Sunbear Experience' termasuk dalam pakej mereka iaitu Showreel, Ruai Seni Kita, Culture City, 'Vibin Session at Sunbear', E-Sports Bay, Hungry Town, Yoga Bear dan Simposium Muzik.

Ditayangkan di Amphitheatre, ‘Showreel’ daripada agensi pemasaran tempatan Spativate ialah tayangan interaktif filem pendek, dokumentari, iklan dan video muzik tempatan yang meraikan identiti dan nilai Sarawak.

Berlangsung di Rumah Orang Ulu, ‘Ruai Seni Kita’ diadakan sebagai sambutan seni kontemporari Sarawak dalam bentuk karya seni yang dipamerkan, bengkel artis, peminat seni kontemporari dan peniaga.

'Culture City' ialah program untuk pasaran susun atur unik Sunbear yang terdiri daripada fesyen, muzik, budaya dan pengalaman semuanya di bawah satu bumbung iaitu di Rumah Melanau.

Manakala 'Vibin Sessions at Sunbear' ialah pameran muzik elektronik yang dihoskan di Lake Pavilion yang menampilkan beberapa DJ terbaik dan terhangat di Kuching.

‘E-Sports Bay’ yang dikuasakan oleh Persatuan Esports Sarawak (SESA) adalah yang pertama seumpamanya dalam landskap festival muzik di Kuching dan akan berlangsung di Rumah Panjang Iban.

Peminat dan penggemar e-sukan akan diberi peluang untuk menjalin hubungan dengan rakan baharu dan lama semasa sesi permainan.

'Hungry Town' ialah hab gastronomi pelbagai budaya untuk penggemar makanan dan pengunjung festival yang lapar untuk memulihkan tenaga dan berehat selepas seharian berseronok sepanjang tempoh festival.

'Yoga Bear' pula adalah sesi yoga yang menyeronokkan yang dijalankan oleh Maryam Evetovics untuk membantu berhubung dengan diri sendiri dan orang lain dengan lebih baik. 

Dalam kelas ini, Maryam akan membimbing anda tentang cara untuk mengharmonikan minda, badan dan semangat anda melalui latihan pergerakan pernafasan yang memfokuskan kepada kekuatan dan kelenturan.

Simposium Muzik yang dikendalikan oleh Bandat Record Store ialah wacana, penemuan dan tinjauan menyeluruh ekosistem industri muzik di Sarawak. Wacana akan dijalankan di bruang pameran masing-masing pada hari acara.

Untuk maklumat lanjut mengenai festival dan jadual program, ikuti Festival Sunbear di Facebook dan Instagram atau hubungi +6016 5768797 atau e-mel liveinkch@gmail.com untuk sebarang pertanyaan.

Borneo Post dan Utusan Borneo adalah Rakan Media Rasmi Sarawak Festival Sunbear 2022.

 
Advertisement