Anda di sini

'Titik Paling Barat Negeri Sabah' jadi tarikan baharu pelancong

Advertisement
 Limus (dua kanan) mengiringi Arifin (tiga kanan) menerima cendera kenangan 'Titik Paling Barat Sabah' Tanjung Klias Menumbok yang disampaikan oleh Hilman.
TERIMA KASIH: Limus (dua kanan) mengiringi Arifin (tiga kanan) menerima cendera kenangan 'Titik Paling Barat Sabah' Tanjung Klias Menumbok yang disampaikan oleh Hilman.


MENUMBOK: Satu lagi mercu tanda akan diletakkan di Kampung Mempakul iaitu Titik Paling Barat Negeri Sabah.

Pembantu Menteri Kerja Raya Datuk Limus Jury berkata, mercu tanda tersebut akan menjadi tarikan baharu kepada pelancong, sekali gus berupaya memacu sektor pelancongan di Sabah selaras dengan Hala tuju Sabah Maju Jaya (SMJ).  

"Pejabat Daerah Kecil Menumbok sedang bekerjasama dengan Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) Cawangan Sabah bagi meletakkan satu lagi mercu tanda yang penting di Kg Mempakul, iaitu Titik Paling Barat Negeri Sabah yang terletak di Tanjung Klias atau di Pantai Sawar-Sawar Mempakul," katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Pesta Nelayan Menumbok Kali Ke-20 di Dataran Mempakul.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Penyu turut memaklumkan, Muzium Sabah akan mewujudkan Tapak Warisan Sabah dan Tugu Perang Australia di lokasi sama. 

"Selaku wakil rakyat Kuala Penyu, saya amat berharap usaha ini menjadi kenyataan dan mewujudkan satu lagi produk pelancongan sejarah yang pastinya dapat menjana ekonomi penduduk setempat," katanya.

Mengenai sambutan tahunan berkenaan, beliau berharap penduduk setempat dapat  memanfaatkannya dengan mencari peluang-peluang ekonomi seperti perikanan, kraftangan, industri desa dan sebagainya.

"Sebenarnya, sektor ini merupakan suatu sektor yang berpotensi untuk berdaya maju dan berdaya saing.

"Sehubungan itu, saya yakin komuniti nelayan tidak menganggap pesta nelayan ini sebagai pesta berbentuk hiburan, sukan atau pertandingan semata-mata, sebaliknya melihat pesta ini sebagai peluang untuk memajukan diri, keluarga dan ekonomi negeri," katanya.

Perasmian Pesta Nelayan Menumbok disempurnakan oleh Ketua Menteri Sabah yang diwakili Menteri Tugas-tugas Khas dan Penyelarasan, Datuk Dr Mohd Arifin Mohd Arif.

Hadir sama ialah Timbalan Pengarah Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) Bahagian Pemetaan Fotografi, Hilman Rashid.
 

Advertisement