Anda di sini

Lelaki Jepun individu tertua dalam dunia merentas Pasifik

Advertisement
 

TOKYO: Seorang pelayar kapal berusia 83 tahun tiba di Jepun pada awal pagi kelmarin selepas perjalanan solo tanpa henti merentasi Pasifik, menjadikannya orang tertua yang melakar kejayaan itu.

Ketibaan pengembara laut terkenal, Kenichi Horie di Selat Kii di barat Jepun memeterai perjalanan dua bulan yang bermula dari pelabuhan kapal layar di San Francisco pada bulan Mac.

Ini merupakan pencapaian terbaru oleh warga emas Jepun yang berusia 80-an itu, selepas belayar dari Jepun ke San Francisco pada usia 23 tahun pada tahun 1962, menjadi orang pertama di dunia yang belayar merentasi Pasifik bersendirian.

Pasukan perhubungan awam yang mengendalikan pelayaran terbarunya berkata kepulangan Horie ke Jepun pada hari Sabtu menjadikannya orang tertua di dunia untuk menjayakan rentasan solo, tanpa henti di lautan paling besar dan paling dalam Bumi.

"Saya hampir melintasi garisan penamat," tulis Horie di blognya pada hari Jumaat selepas pertempuran tiga hari dengan arus yang menolaknya balik.

"Saya letih."

Lintasan Pasifiknya pada tahun 1962 menjadi tajuk utama ketika dia memulakan perjalanan tanpa pasport, pada dasarnya menyeludup masuk ke Amerika Syarikat.

Enam puluh tahun yang lalu, "Saya sentiasa cemas dan tertekan bahawa saya mungkin ditangkap. Keadaan saya amat teruk," tulisnya di blog pada bulan April.

“Tetapi kali ini berbeza, saya dihantar oleh ramai orang dan mendapat sokongan mereka melalui sistem penjejakan dan radio tanpa wayar. Saya sangat bersyukur.”

Selain daripada lintasan Pasifik 1962, Horie terkenal kerana belayar secara solo di seluruh dunia pada tahun 1974 dan pelayaran longitud merentas dunia antara tahun 1978 dan 1982.

Ekspedisi terbaru ini adalah yang pertama sejak tahun 2008, ketika dia berlayar dari Honolulu ke Selat Kii dengan perahu 31 kaki yang menggunakan kuasa gelombang. – AFP 

Advertisement