Anda di sini

Dr Sim: Ketepikan kepentingan peribadi, fokus meritokrasi untuk majukan SUPP

Advertisement
Dr Sim (barisan hadapan, lapan kanan) bersorak semasa persidangan perwakilan tahunan SUPP 2021 di ibu pejabat SUPP hari ini.
Dr Sim (barisan hadapan, lapan kanan) bersorak semasa persidangan perwakilan tahunan SUPP 2021 di ibu pejabat SUPP hari ini.

KUCHING: Para pemimpin dan ahli parti digesa untuk mengutamakan meritokrasi bagi memajukan parti dan menolak agenda yang berpaksikan cawangan.

Presiden SUPP Dato Sri Dr Sim Kui Hian berkata beliau tidak mahu melihat sejarah pahit berulang disebabkan krisis dalaman semasa parti berada di bawah kepimpinannya.

“Ketepikan kepentingan peribadi kerana kepentingan parti mesti diutamakan. Kita harus mengambil pengajaran dari 2006 dan 2011 (pilihan raya negeri).

“Ia mengambil masa yang lama untuk kita pulih seperti sekarang. Kalau kita sayangkan parti dan rakyat Sarawak, ketepikan kepentingan peribadi.

“Tiada lagi pengutamaan jawatan serta agenda yang berpusatkan cawangan dan saya mahu melihat meritokrasi. Saya mahu mengubah SUPP dan saya memerlukan bantuan, belas kasihan, sokongan dan bimbingan semua,” katanya pada persidangan perwakilan tahunan parti 2021 di ibu pejabat SUPP di sini, hari ini.

Dr Sim, yang juga merupakan Timbalan Ketua Menteri serta Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, berkata keputusan pilihan raya negeri (PRN) pada 18 Disember menunjukkan dengan jelas bahawa rakyat Sarawak mahu menukar pembangkang.

“Ubah atau diubah. Jika SUPP tidak berubah, rakyat Sarawak akan mengubah kita. Jadi kita perlu kekal relevan kepada rakyat.

“Tugas saya adalah untuk memastikan kita kekal relevan dan tiada lagi tabiat buruk dan karut. Tugas kita juga adalah untuk mengasuh anak-anak muda,” katanya.

Dr Sim yang dilantik semula sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Kawah pada PRN12 berkata, beliau mahu wakil rakyat yang baharu dilantik oleh SUPP mengikut jejak langkahnya iaitu berkhidmat kepada rakyat dengan penuh keikhlasan.

Pada PRN itu, SUPP berjaya merampas semula enam kerusi iaitu Bukit Assek yang dimenangi oleh Chieng Jin Ek, Pelawan (Michael Tiang), Opar (Billy Sujang), Tanjong Batu (Pang Leong Ming), Kota Sentosa (Wilfred Yap) dan Pujut (Adam Yii ).

Dr Sim berkata, ADUN baharu yang dilantik ini mesti berusaha untuk berkhidmat dengan lebih baik kepada masyarakat supaya mereka dapat mengekalkan kerusi masing-masing dengan majoriti yang lebih besar pada pilihan raya akan datang.

“Saya memerlukan semua orang bersatu dan bersama saya, menuju ke arah yang sama. Masa depan yang cerah pasti akan datang. Kita mesti menjaga kepentingan rakyat.

“Apa yang paling penting sekarang ialah pemulihan pasca-COVID-19, dan menjelang 2030, GPS (Gabungan Parti Sarawak) mahukan Sarawak yang lebih makmur dan kukuh,” tambahnya.

Menurut Dr Sim, jawatan timbalan ketua menteri bukan untuknya semata-mata tetapi sebagai pengiktirafan terhadap pencapaian SUPP dalam PRN lepas dalam GPS.

“Kita sedang berusaha untuk bangkit semula. Justeru, saya perlukan sokongan anda semua untuk menuju ke arah yang sama. Bersama-sama kita menjaga dan menyayangi Sarawak,” katanya.

Advertisement