Anda di sini

MFF rai hasil kerja para penggiat filem dari seluruh Asia Tenggara

Advertisement
 Muhammad Alif (kanan) menerima trofi Anugerah  Filem Terbaik (kategori sekolah)  daripada seorang pembikin filem Sarawak, Nova Goh yang juga juri untuk MFF ke-15.
DIIKTIRAF: Muhammad Alif (kanan) menerima trofi Anugerah Filem Terbaik (kategori sekolah) daripada seorang pembikin filem Sarawak, Nova Goh yang juga juri untuk MFF ke-15.

KUCHING: Mini Film Festival (MFF) yang diadakan bagi meraikan hasil kerja para penggiat filem dari seluruh Asia Tenggara telah berjaya dianjurkan di Panggung Eksperimen, Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK) UNIMAS, dekat sini baru-baru ini.

Lebih kurang 300 orang telah menghadiri festival filem berkenaan yang turut menyaksikan 23 penganugerahan disampaikan dengan majlis diacarakan oleh penyanyi dan pelakon tempatan, Anding Indrawani dari Akademi Fantasia 2.

Dalam majlis tersebut, Arjanmar Rebeta (Filipina) dengan filem bertajuk ‘A Country in Moving Pictures’ telah memenangi Anugerah Filem Terbaik bagi kategori Asia Tenggara sementara kategori Malaysia pula dimenangi oleh Jun Yap Won untuk filem bertajuk ‘Block A-2-15’.

Pelajar SMK Tok Janggut dari Kelantan, Muhammad Alif Ikhwan Mohamad Nawi telah memenangi Anugerah Filem Terbaik bagi kategori sekolah Malaysia manakala bagi kategori universiti Malaysia telah dimenangi oleh Fahmi Sani dari Sunway University dengan filem ‘Jo: A Love Story’.

Pengarah Mini Film Festival ke-15, Mohd. Affendi Azizan berkata pihaknya amat gembira diberi peluang untuk menganjurkan acara tersebut yang dapat meraikan kerja keras para penggiat filem di seluruh Asia Tenggara.

“Pelbagai cabaran telah ditempuhi dan atas sokongan semua, acara ini dapat dijayakan. Kami berharap agar pada tahun akan datang, kita dapat menyediakan pentas lebih besar untuk penggiat filem Asia Tenggara mempamerkan filem mereka dan menjadi platform kepada pelajar untuk mengasah kebolehan dalam penganjuran sebegini,” katanya lagi.

Dalam pada itu, turut diadakan pada malam tersebut ialah persembahan dari kumpulan indie tempatan seperti Tikar Terbang, Drasska dan Umar and Friends yang telah memberi persembahan yang menarik.