Anda di sini

Maut jatuh gaung

Empat lagi cedera kereta jatuh gaung di Kilometer 31 Jalan Sri Aman-Kuching.

 Mangsa kemalangan keluar dari kenderaan selepas jatuh gaung di KM32, Jalan Sri Aman-Kuching.
TERBALIK: Mangsa kemalangan keluar dari kenderaan selepas jatuh gaung di KM32, Jalan Sri Aman-Kuching.

KUCHING: Seorang maut manakala empat lagi cedera termasuk kanak-kanak berusia tiga tahun selepas kenderaan yang dinaiki mereka terbabit dalam kemalangan sekitar jam 3.30 petang di Kilometer 31 Jalan Sri Aman-Kuching di sini, kelmarin.

Penumpang belakang, Norhayati Abdullah atau Timoi Nopit, 58, dilaporkan cedera parah di bahagian kepala sebelum disahkan meninggal dunia pada jam 11.45 malam ketika menerima rawatan di Hospital Sri Aman.

Dalam kejadian itu, kereta yang dipandu seorang wanita bersama empat penumpang dipercayai dalam perjalanan dari Sibu ke Kuching.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik DSP Bingkok John mengesahkan kejadian itu ketika dihubungi semalam.

Hasil siasatan awal mendapati kereta itu bergerak lurus dalam perjalanan dari Sibu menuju Kuching.

Bagaimanapun ia tiba-tiba hilang kawalan sebelum terbabas ke kiri jalan lalu masuk ke gaung tapak pembinaan jalan Pan Borneo,” katanya.

Berikutan itu, kesemua mangsa mengalami kecederaan telah dihantar ke Hospital Sri Aman menaiki ambulans bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Lebih kurang jam 11.45 malam Ahad, pihak hospital memaklumkan bahawa Norhayati disahkan meninggal dunia,” katanya.

Menurut Bingkok, darah pemandu kenderaan terbabit telah diambil untuk ujian alkohol dan dadah.

Setakat ini katanya, kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Menurutnya, tiada rakaman CCTV direkodkan dan kejadian berlaku di jalan lurus yang berturap dan licin akibat cuaca hujan.