Anda di sini

QZ8501: 10 mayat ditemui setakat ini

Advertisement

TIBA: Keranda jenazah pramugari AirAsia QZ8501 Khairunisa Haidar Fauzi sebelum diterbangkan menerusi pesawat khas AirAsia untuk diserahkan kepada waris keluarganya di Palembang dari Terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Juanda di Surabaya, semalam. — Gambar Bernama

KUALA LUMPUR: Sepuluh mayat mangsa nahas pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 ditemui setakat ini.

Memetik laporan portal Antaranews.com, jumlah terkini itu disahkan oleh Ketua Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional Indonesia (BASARNAS), F Henry Bambang Soelistyo.

“Hingga saat ini sudah ada 10 jenazah, lapan sudah di Surabaya, dua lainnya di Pangkalan Bun,” katanya di Pejabat Pusat BASARNAS di Jakarta semalam.

Beliau berkata, dua lagi mayat yang kini berada di Pangkalan Bun Kalimantan Tengah akan dibawa ke Surabaya dengan kadar segera.

Mengulas mengenai penemuan terbaharu berkaitan nahas itu, beliau berkata beberapa objek berupa serpihan pesawat ditemui di lokasi pencarian dan pihaknya akan meneruskan operasi pencarian.

Sehingga kini hanya satu mayat telah dikenal pasti sebagai Hayati Lutfiah Hamid yang berasal dari Sidoarjo, Surabaya.

Pesawat Airbus A320-200 itu membawa 162 penumpang dan anak kapal, berlepas dari Surabaya, Indonesia, pada 5.20 pagi Ahad dan dijadual tiba di Lapangan Terbang Changi Singapura pada 8.30 pagi hari sama.

Kali terakhir pesawat itu berhubung dengan Menara Kawalan Trafik Udara pada 6.12 pagi waktu Indonesia (7.12 pagi waktu Malaysia).

Penumpang pesawat itu terdiri daripada 149 warga Indonesia, tiga Korea Selatan, masing-masing seorang warga Singapura, seorang warga Malaysia dan seorang warga United Kingdom.

Kru pesawat itu terdiri daripada enam warga Indonesia dan seorang warga Perancis. — Bernama

Advertisement