Anda di sini

SKMM digesa bertindak terhadap semua individu hina agama di laman sosial

Advertisement

CYBERJAYA: Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia semalam menyerahkan memorandum mendesak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengambil tindakan terhadap individu yang menghina sesuatu agama serta bangsa terutamanya Islam dan orang Melayu di laman sosial.

Naib Ketua pergerakan itu Khairul Azwan Harun berkata perkara seumpama itu sudah melampaui batasan dan menunjukkan nilai menghormati agama serta bangsa lain telah terhakis.

“Walaupun ada bukti dan pengakuan memohon maaf daripada sesetengah individu selepas menghina bangsa serta agama lain namun tiada sebarang tindakan yang diambil oleh pihak penguat kuasa seperti SKMM,” katanya di perkarangan pejabat SKMM di sini semalam.

Memorandum itu diserahkan kepada Pengarah Kanan Komunikasi Strategik SKMM, Sheikh Raffie Abd Rahman.

Beliau berkata sifat sewenang-wenang menghina agama lain dan hanya meminta maaf untuk menyelesaikannya tanpa diambil tindakan adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

Justeru, beliau meminta SKMM untuk memberikan maklum balas dalam masa tujuh hari dan jika tidak berbuat demikian pihaknya akan menyenaraikan semua kes penghinaan yang pernah berlaku di laman sosial yang tidak diambil tindakan.

Sementara itu, Sheikh Raffie menjelaskan bahawa mencari individu sebenar yang berbuat perkara demikian adalah sesuatu yang sukar kerana kebanyakan mereka menggunakan akaun palsu.

“Jika sesiapa mempunyai maklumat atau mengenali mana-mana individu yang menghina agama melalui laman sosial boleh malaporkan kepada SKMM dan siasatan boleh dijalankan di bawah Seksyen 211 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588),” katanya. — Bernama

Advertisement