Anda di sini

I-System Training Centre Miri telah melancarkan kursus Diploma Kemahiran Malaysia dalam Pentadbiran Rangkaian Komputer

Advertisement

MIRI: I-Systems Traning Centre menawarkan Diploma dalam Pentadbiran Rangkaian Komputer kepada pelajar lepasan yang ingin meneruskan kerjaya dalam bidang IT.

Kakitangan Pentadbiran Rangkaian Komputer dikenali sebagai Eksekutif Rangkaian Komputer atau ‘Network Executive’ oleh kebanyakan organisasi.

Eksekutif Rangkaian Komputer merupakan peringkat pertengahan yang menyelia dan menyerahkan tugasan kepada juruteknik rangkaian komputer.

Sebagai sebahagian daripada kumpulan teknikal dan di bawah arahan pengurus rangkaian komputer, Eksekutif Rangkaian Komputer mengetuai dan melatih juruteknik rangkaian komputer dan kontraktor pendawaian dalam menyelaras aliran kerja dan untuk memastikan tarikh akhir dipenuhi; menganalisis masalah, menyediakan laporan, mengumpul dan menganalisis maklumat; dan mewujudkan dan mengekalkan hubungan kerja yang berkesan dengan orang lain dalam persekitaran pengguna yang besar dan pelbagai.

Prospek kerja dalam bidang ini dijangka akan berkembang dengan pesat pada dekad ini.

Melalui Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dimulakan oleh kerajaan dan pembangunan pesat teknologi maklumat di tempat kerja akan terus memacu permintaan kerjaya yang tinggi sebagai kakitangan Eksekutif Rangkaian Komputer di negara ini.

Untuk kekal berdaya saing, syarikat akan terus memasang sistem komputer dan rangkaian yang canggih serta membuat tinjauan bagi Eksekutif Rangkaian Komputer untuk kekal kukuh.

Eksekutif Rangkaian Komputer boleh maju ke jawatan yang lebih tinggi sebagai Pengurus Rangkaian di jabatan teknologi maklumat dengan syarat bahawa mereka menyediakan diri dalam kemahiran pengurusan, kemahiran kepimpinan dan kemahiran dalam fungsi perniagaan.

Calon-calon yang telah menghadiri dan berjaya menamatkan setiap kompetensi akan diberi Sijil Kehadiran kepada kecekapan itu.

Bagi pelajar-pelajar yang telah menghadiri dan berjaya menamatkan semua kompetensi teras dan Kemahiran Malaysia memenuhi keperluan pensijilan akan menerima Diploma Kemahiran Malaysia (Malaysia Skills Diploma) dalam bidang Pentadbiran Rangkaian Komputer di tahap 4.

Kemajuan kerjaya untuk pentadbiran rangkaian komputer pada tahap 4 dalam kalangan kakitangan dalam dan luar negara adalah sangat besar.

Antaranya ialah Pengurus Rangkaian Komputer, Jurutera Rangkaian Komputer Bertauliah, Rangkaian Perunding dan Jurulatih IT.

Lepasan sekolah yang telah selesai sehingga PMR, umur 15 tahun dan ke atas akan menjalani latihan 1 tahun untuk tahap 3 Juruteknik Rangkaian Komputer dan kemudian meneruskan pembelajaran ke tahap 4 dalam bidang Rangkaian Komputer Pentadbiran selama 2 tahun.

Pelajar boleh memohon pinjaman PTPTK 100% berserta dengan elaun bulanan dimasukkan. I-Systems Traning Centre terletak di Taman Tunku, Miri.

Untuk pertanyaan lanjut mengenai kursus atau pendaftaran, sila hubungi 085-439080.

Advertisement