MUKAH: Kekurangan bekalan selain permintaan tinggi menyebabkan harga ulat rumbia meningkat lebih 10 peratus daripada harga asal sejak kebelakangan ini.
Harga ulat rumbia yang sebelum ini RM40 sekilogram kini meningkat sehingga RM50 sekilogram.
Ulat rumbia atau lebih dikenali dengan panggilan ‘si’et’ sememangnya memiliki nilai komersil sekali gus mendatangkan pendapatan lumayan kepada penjualnya.
Seorang penjual ulat rumbia berkata, bekalan ulat berkurangan disebabkan kebanyakan pokok rumbia yang menjadi makanan ulat itu berkurangan.
Menurutnya, peminat makanan eksotik itu bukan sahaja penduduk tempatan malah pengunjung luar negara.
“Harga ulat rumbia meningkat daripada RM40 kepada RM50 sekilogram, ulat yang sudah dibakar atau masih hidup dijual dengan harga RM5 sebungkus mengandungi kurang daripada sepuluh ulat.
“Saya mendapat bekalan ulat rumbia daripada penduduk kampung yang sentiasa menghasilkan produk itu serta mencari bekalan untuk dijual setiap hari.
“Mereka menghantar antara 500 hingga 1,000 ulat mulong (rumbia) setiap hari sebelum dijual di Pasar Tamu Mukah,” katanya.
Beliau berkata, pelanggan dikatakan menggemari ulat rumbia kerana ia berkhasiat tinggi dan dimakan bersama sagu serta nasi.
Jika bekalan mencukupi, beliau percaya harganya tidak meningkat.
Untuk menghasilkan ulat rumbia, pokok sagu yang ditebang dibiarkan selama tiga hingga empat minggu bagi membolehkan ulat berkenaan bersarang.
Bagaimanapun, tidak semua pokok rumbia menghasilkan ulat yang banyak kerana pokok yang subur sahaja mampu menghasilkan ulat rumbia yang banyak.
Difahamkan di Kapit, Sibu, Bintulu, Miri, Betong dan Kuching ulat rumbia dijual pada harga RM1 hingga RM2 seekor sehingga ada antara penggemar sanggup menempah daripada pembekal kerana bimbang kehabisan bekalan.