Anda di sini

Dr Mahathir

Advertisement

Rakyat Malaysia ucap selamat hari jadi, doa untuk Dr Mahathir

 

KUALA LUMPUR: Ulang tahun ke-93 Tun Dr Mahathir Mohamad (foto) pada tahun ini bukan sahaja lebih istimewa kerana kembali menjadi Perdana Menteri Malaysia, malah beliau mendapat perhatian luar biasa dari seluruh rakyat Malaysia. 

Sejak semalam Dr Mahathir dihujani ucapan selamat dan tahniah serta doa kesejahteraan dirinya melalui media sosial daripada pelbagai lapisan masyarakat, tidak mengira peringkat umur, bangsa, agama serta latar belakang.

Perdana Menteri yang ke-7 itu, yang dilahirkan di seberang Perak, Alor Star, Kedah pada 10 Julai 1925 pernah menjadi Perdana Menteri ke-4 bermula 1981 sehingga 2003. 

Penasihat DAP, Lim Kit Siang dalam laman facebooknya tidak ketinggalan membingkiskan ucapan selamat ulangtahun kepada Dr Mahathir.

“Selamat kembali  untuk membina warisan politik demokrasi, keadilan dan perpaduan baru serta Malaysia sebagai negara kelas tinggi  antarabangsa yang merupakan" mercu cahaya dalam dunia yang terganggu," ucapnya.

Manakala anak Dr Mahathir yang juga Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dalam satu rakaman video menzahirkan ucapan mewakili seluruh rakyat negeri Kedah.

Dalam video berdurasi kira-kira 40 saat yang dimuat naik melalui Mukhriz Mahathir FC itu, Mukhriz berharap ayahnya terus diberi kesihatan yang baik dalam memimpin negara ini.

"Saya mewakili seluruh rakyat Kedah berharap kepada ayahanda Tun M supaya terus dipanjangkan usia, disihatkan tubuh badan, terus waras akal fikiran, bijaksana, terus diberi petunjuk dan hidayah untuk memimpin negara ke tahap yang lebih makmur aman dan sejahtera," katanya.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa turut tidak ketinggalan memuatnaik pada laman twitternya dalam dwibahasa dengan mengucapkan "Selamat hari lahir YAB PM @chedetofficial. semoga dikurniakan kesihatan berpanjangan/Happy Birthday YAB PM. Best wishes and good health always".  

Dalam pada itu, Panglima Angkatan Tentera (ATM) Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin dalam satu rakaman video mewakili warga ATM berkata semangat gigih pemimpin berusia 93 tahun itu menjadi pembakar semangat untuk pasukan keselamatan itu dalam menjaga keamanan negara.

"Kami mengambil semangat daripada Tun yang telah 93 tahun tetapi masih lagi berusaha untuk  memartabatkan negara.

Kami akan mengambil semangat itu sebagai satu perjuangan dan contoh untuk memimpin ATM," katanya dalam video yang dimuatnaik dalam facebook Markas Angkatan Tentera Malaysia itu.

Manakala rakyat Malaysia juga tidak ketinggalan mengucapkan selamat ulangtahun kepada Dr Mahathir melalui media sosial dengan tanda pagar #TunM93. 

Rata-rata netizen mendoakan agar Perdana Menteri ke-7 itu terus diberikan kesihatan dan kecerdasan untuk memimpin negara.

Ia termasuk kumpulan artis Caliph Busker yang merakamkan video bersama 'live band' mereka menyanyikan lagu 'Selamat Hari Lahir' kepada Dr Mahathir melalui facebook mereka. 

"Hanya doa tertulus bersama harapan teratas. Agar kesihatan dan kecerdasannya terus terpelihara. Sehingga bumi ini pulih seperti sediakala

"Salam ulangtahun kelahiran ke-93 buat sosok teragung, negarawan terulung; Tun Dr. Mahathir Mohamad," kata netizen yang di dikenali sebagai Azrul Amila Amir. - Bernama
 

Dr Mahathir suarakan projek kereta nasional baharu pada Persidangan Tokyo

Dr Mahathir berucap pada Persidangan Antarabangsa Mengenai Masa Depan Asia (Nikkei) ke-24 hari ini. - Foto BERNAMA

TOKYO: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyuarakan hasratnya untuk memulakan projek kereta nasional baharu.

Dr Mahathir berkata berkata Proton yang beliau lancarkan, bukan lagi kereta nasional.

 "Cita-cita saya adalah untuk memulakan kereta nasional (baharu) besama rakan usaha sama di rantau ini,” katanya dengan menyebut negara seperti Jepun, China, Korea Selatan dan Thailand.

Bercakap pada Persidangan Antarabangsa mengenai Masa Depan Asia atau Persidangan Nikkei ke-24, di sini pada Isnin, Dr Mahathir berkata negara-negara berkenaan mampu mengeluarkan kereta berkualiti dan kereta yang boleh dipasarkan.

"Kami mahu mengakses pasaran dunia (menerusi projek baharu kereta berkenaan,” katanya.

Dr Mahathir kini dalam lawatan kerja tiga hari ke Jepun. - BERNAMA        
 

Parlimen mula bersidang 16 Julai - Dr Mahathir

Dr Mahathir selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet di Bangunan Perdana Putra hari ini. - Gambar BERNAMA
Dr Mahathir selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet di Bangunan Perdana Putra hari ini. - Gambar BERNAMA

PUTRAJAYA: Parlimen akan bersidang buat pertama kalinya selepas Pilihan Raya Umum ke-14 mulai 16 Julai selama 20 hari.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, sidang Parlimen itu akan bermula dengan pemilihan Yang Dipertua dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Dewan Negara dan diikuti majlis mengangkat sumpah.

Beliau berkata, pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dan Akta Anti-Berita Tidak Benar serta pindaan terhadap akta-akta lain akan dibentangkan pada sidang Parlimen itu.

“Ada beberapa pindaan kepada undang-undang yang lain yang akan kita umumkan,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet di Perdana Putra di sini hari ini. 

Dr Mahathir berkata, kerajaan akan memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V untuk berangkat merasmikan istiadat pembukaan sidang Parlimen pada 17 Julai dan melafazkan titah diraja. 

Dr Mahathir berkata, peruntukan RM500,000 untuk anggota Parlimen kerajaan, RM100,000 untuk anggota Parlimen pembangkang serta peruntukan RM200,000 untuk pusat khidmat Anggota Parlimen akan disalurkan sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Mengenai penurunan kuasa  kepada Sarawak, Dr Mahathir berkata, kerajaan Persekutuan akan menghormati apa yang telah dijanjikannya.

Dalam kes Petroliam Nasional Bhd (Petronas) lawan kerajaan negeri Sarawak, beliau berkata “ia terserah untuk diputuskan mahkamah”. 

Pada 4 Jun, Jabatan Peguam Besar Negeri Sarawak yang menerima notis daripada Pendaftar  Mahkamah Persekutuan bahawa kerajaan  negeri dinamakan sebagai pihak dalam satu saman oleh Petronas.

Perbadanan minyak nasional itu berkata ia telah memfailkan permohonan di Mahkamah Persekutuan  untuk mendapatkan pengisytiharan mengenai Akta Pembangunan  Petroleum 1974 (PDA) sebagai undang-undang yang terpakai bagi industri petroleum di Malaysia. 

Syarikat itu memohon mahkamah mengisytiharkan bahawa di bawah PDA, ia adalah pemilik eksklusif sumber petroleum di negara ini, termasuk Sarawak. - BERNAMA 
 

Beberapa agensi, institusi dibubarkan - Dr Mahathir

Dr Mahathir Mohamad ketika sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jemaah Menteri kali pertama di Bangunan Perdana Putra hari ini. - Foto BERNAMA
Dr Mahathir ketika sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jemaah Menteri kali pertama di Bangunan Perdana Putra hari ini. - Foto BERNAMA

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan beberapa agensi dan institusi berkaitan kerajaan dibubarkan bagi mengurangkan perbelanjaan kerajaan.

Antara yang akan dibubarkan ialah Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa), Majlis Profesor Negara (MPN), dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP).

"Kebanyakan institusi ini sebenarnya bukan sebahagian daripada kerajaan, yang sepatutnya memberi  nasihat kepada kerajaan. Semua perkara ini akan dibubarkan.

"Kita tidak memerlukan kepintaran mereka, saya  fikir kita pun ada kepintaran," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet yang pertama di Perdana Putra, di sini hari ini.

Beliau berkata keputusan memansuhkan agensi dan insitusi terbabit dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet tersebut yang memberi tumpuan kepada hutang negara yang mencecah RM1 trilion, dengan mengurangkan perbelanjaan dalam bajet kerajaan terdahulu.

Mengulas pembubaran SPAD, Dr Mahathir berkata tugas suruhanjaya itu akan dikembalikan semula kepada Kementerian Pengangkutan.

Mengenai rasional pemansuhan MPN dan JKKKP pula, beliau berkata kedua-dua institusi itu dipengaruhi unsur-unsur politik ketika pentadbiran kerajaan terdahulu.

"Pada mulanya, MPN satu badan yang kita guna untuk dapat maklumat daripada orang yang ada pengetahuan tinggi tetapi akhir-akhir ini banyak unsur politik sehingga mereka dipergunakan untuk mendokong kerajaan. Sebab itu kita tidak mahu ulang amalan-amalan tidak baik yang dibuat kerajaan terdahulu," katanya.

"Kita dapati gaji dibayar kepada JKKKP yang seolah-olah telah menjadi kerajaan tambahan di negeri-negeri, ia banyak berunsur politik dan bukan pentadbiran. Sebaliknya kita ada pegawai kerajaan untuk  menjalankan tugas itu dan kita tidak akan ganti bayaran kepada JKKP kerana kita tidak ingin amalkan politik seperti kerajaan terdahulu," katanya.

Ditanya mengenai projek seperti Bandar Malaysia, Tun Razak Exchange (TRX) dan Lebuhraya Pan Borneo, Perdana Menteri berkata: "Kita sedang mengkaji mana satu kita batalkan, mana satu diteruskan, mana satu saya akan tangguhkan sehingga satu tarikh yang akan datang."

Dr Mahathir berkata langkah memansuhkan institusi dan mengkaji semula projek-projek terbabit dibuat sebagai sebahagian daripada langkah mengurangkan perbelanjaan kerajaan melibatkan nilai berbilion ringgit.

"Kita sudah kenal pasti banyak perbelanjaan dalam bajet yang lama, projek yang lama yang boleh kita kurangkan, jumlahnya berbilion juga tetapi tidak dapat beri secara terperinci.

"Sebanyak mana yang kita dapat kurangkan perbelanjaan kerajaan, sudah tentu ada projek yang mungkin gugur ada yang mungkin kita hentikan ada juga mungkin kita adakan rundingan semula untuk kurangkan kos setakat kita mampu bayar sahaja," katanya. - BERNAMA

Pendapatan tinggi tiada makna kalau tiada kuasa membeli - PM

Dr Mahathir berucap pada Majlis Perhimpunan bersama warga Jabatan Perdana Menteri di Bagunan Perdana Putra di sini, pagi ini. - BERNAMA

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tiada makna jika rakyat berpendapatan tinggi namun masih tiada kuasa membeli. 

Beliau berkata apa yang penting adalah daya beli wang dan daya beli pendapatan. 

“Di negara ini, kita dapati ada usaha untuk (menjadi negara) pendapatan tinggi tetapi dengan pendapatan yang tinggi masih tidak boleh membeli barangan yang lebih (sekiranya) tidak mempunyai makna sama sekali. 

“Kalau kita naikkan jumlah wang yang kita bayar sebagai upah tetapi pada masa sama harga barangan meningkat dengan tinggi, wang yang ditambah tidak mungkin akan beli lebih daripada dahulu. 

“Maka, kenaikan pendapatan tidak memberi apa-apa kesan dan kebaikan kepada negara,” katanya dalam perjumpaan pertama beliau dengan warga Jabatan Perdana Menteri  (JPM) selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri di sini hari ini.   

Hadir sama Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Zainal Rahim Seman. - BERNAMA 

PM Singapura Hsien Loong kunjungi Dr Mahathir di Putrajaya

Dr Mahathir menyambut ketibaannya rakan sejawatnya dari Singapura, Lee di Yayasan Kepimpinan Perdana hari ini.
Dr Mahathir menyambut ketibaannya rakan sejawatnya dari Singapura, Lee di Yayasan Kepimpinan Perdana hari ini.

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Singapura  Lee Hsien Loong mengadakan  pertemuan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad di sini, hari ini, pemimpin ASEAN yang kedua mengunjungi perdana menteri baharu itu selepas Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum pada 9 Mei.

Pertemuan selama kira-kira 30 minit  itu berlangsung di Yayasan Kepimpinan Perdana (PLF), tempat Dr Mahathir menjalankan tugasnya ketika ini.

Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah merupakan pemimpin ASEAN yang pertama mengunjungi Dr Mahathir, dalam lawatannya pada Isnin lepas.

Lee yang segak memakai baju batik dan delegasinya termasuk isterinya Ho Ching tiba di PLF pada 11 pagi, yang telah mencetuskan suasana gamat dalam kalangan begitu ramai pemberita tempatan dan antarabangsa yang telah berkampung di pintu masuk PLF sejak 10 Mei. 

Ketibaan Lee di lobi PLF disambut oleh Dr Mahathir.

Dr Mahathir, 92, mengangkat sumpah sebagai perdana menteri ketujuh Malaysia selepas mengetuai  gabungan Pakatan Harapan untuk mencatatkan kemenangan besar pada Pilihan Raya Umum ke-14, sekali gus menjadi perdana menteri paling tua di dunia.

Rabu lepas,  Lee mengumumkan dalam sidang Parlimen Singapura bahawa beliau akan melakukan lawatan ke Malaysia untuk bertemu Dr Mahathir.

Beliau dipetik oleh Channel NewsAsia  sebagai berkata beliau teruja untuk sekali lagi bekerjasama dengan Dr Mahathir demi faedah bersama.

Lee berkata Singapura juga telah bekerjasama dengan Dr Mahathir dan beberapa anggota pasukannya sebelum ini dengan menyiapkan beberapa projek termasuk Link Kedua di Tuas, semasa tempoh terdahulu Dr Mahathir sebagai perdana menteri.

Dr Mahathir menjadi perdana menteri Malaysia dari 1981 sehingga 2003. - BERNAMA
 

Advertisement