Anda di sini

GPS

Burung kenyalang, merah, putih dan hitam logo GPS

Abang Johari bersama pemimpin-pemimpin parti komponen GPS menunjukkan tanda bagus pada Majlis Memperkenalkan Logo GPS di ibupejabat PBB hari ini.

KUCHING: Logo Gabungan Parti Sarawak (GPS) diperkenalkan hari ini oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg dalam satu majlis ringkas tetapi penuh bersejarah di ibu pejabat Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) di sini.

Beliau berkata logo GPS merupakan Burung Kenyalang dalam bentuk 'S' terdiri daripada tiga warna iaitu merah, hitam dan putih yang menggambarkan visi parti 'Utamakan Sarawak' .

"Hari ini adalah hari yang amat bersejarah dalam politik negeri Sarawak, kerana kita telah menubuhkan satu gabungan parti yang berasaskan daripada anak-anak Sarawak.

"Gabungan parti ini akan memimpin dan seterusnya memberi hala tuju bagi kepentingan anak-anak Sarawak seperti termaktud dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan Negeri Sarawak," katanya pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Memperkenalkan Logo dan lagu GPS.

Logo GPS

Terdahulu, beliau mempengerusikan mesyuarat ahli majlis tertinggi GPS terdiri daripada Presiden dan Timbalan Presiden PBB, Parti Rakyat Sarawak (PRS), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Demokratik Progresif (PDP).

Hadir sama, Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Ketua Wanita GPS, Dato Sri Fatimah Abdullah.

Abang Johari yang juga Pengerusi GPS berkara tiga warna pada logo berbentuk burung kenyalang itu membawa makna tersendiri iaitu hitam merupakan simbol tunjang kekuatan gabungan dalam menjunjung dan memenuhi objektif penubuhan.

Manakala merah pula mencerminkan kedaulatan perlembagaan dan putih melambangkan keadilan dan kesaksamaan serta kedaulatan undang-undang yang mesti dipatuhi.

"Burung kenyalang adalah haiwan terlindung, ia sama dalam perjuangan semua pemimpin dan ahli di bawah GPS, akan terus melindungi hak-hak Sarawak," ujarnya.

Abang Johari turut berterima kasih kepada Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Kerajaan Persekutuan kerana meluluskan permohonan pendaftaran GPS sebagai entiti politik di Sarawak.

Ditubuhkan pada 12 Jun 2018, GPS terdiri daripada PBB, PRS, SUPP dan PDP selepas empat parti itu keluar Barisan Nasional (BN) berikutan kekalahan teruk BN pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, 9 Mei 2018.

Pada 19 November 2018, Muhyiddin Yassin mengumumkan kelulusan pendaftaran GPS di Dewan Rakyat.

GPS sepatutnya dilancarkan pada Julai 2018 terpaksa ditangguhkan kerana menunggu surat kelulusan daripada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS).

Hanya diterima masuk jika dapat persetujuan tiga perempat

Abang Johari ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Luar Biasa UPP di sini, hari ini. Turut kelihatan Wong (kiri).

KUCHING: Penerimaan mana-mana parti baharu untuk menyertai Gabungan Parti Sarawak (GPS) perlu mendapat persetujuan tiga perempat parti komponen.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata GPS akan menerima mana-mana parti baharu jika mendapat persetujuan 75 peratus daripada gabungan yang terdiri daripada empat parti itu.

"Asalkan tiga perempat bersetuju, ia tidak lagi bersandar persetujuan secara konsensus ... bukan seperti Barisan Nasional (BN) dahulu," katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Luar Biasa Rakyat Bersatu (UPP) yang dihadiri Presidennya Dato Sri Wong Soon Koh di sini, hari ini.

GPS terdiri daripada Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), SUPP, Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif (PDP) diumumkan pada 12 Jun 2018 berikutan kekalahan BN pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) pada Mei 2018.

Ditanya mengenai pelawaan rasmi oleh GPS kepada UPP, Abang Johari berkata, ia akan dipertimbangkan apabila tiba masanya.

"Apapun buat masa ini saya ya cuma dapat menyatakan, kita akan pertimbang bila tiba masanya (penyertaan UPP).

"Saya akan maklumkan nanti pada satu masa yang sesuai," katanya.

Pada persidangan berkenaan UPP dijangka akan menggunakan nama dan logo baharu iaitu Parti Sarawak Bersatu sebaik sahaja resolusi persidangan diluluskan nanti.

Mengenai permohonan daripada UPP menyertai GPS, Abang Johari berkata: "Anda (pemberita) tanya mereka (UPP)."

Beliau berkata bagi pelancaran rasmi GPS, satu mesyuarat akan diadakan pada 9 Januari nanti.

Pada Pilihan Raya Negeri Kesebelas (PRN11) 2016, UPP yang merupakan parti serpihan SUPP bertanding atas tiket calon langsung BN dengan menampilkan tujuh daripada 13 calon langsung BN.

Tujuh wakil UPP bertanding sebagai calon langsung BN kerusi Mambong (Datuk Dr Jerip Susil), Opar (Datuk Ranum Mina) Engkilili (Dr Johnical Rayong Ngipa), Dudong (Datuk Tiong Thai King), Bawang Assan (Dato Sri Wong Soon Koh), Pelawan (Datuk Janet Lau) dan Pujut (Datuk Hii Kong Chiong).

Daripada tujuh kerusi berkenaan, UPP memenangi lima kerusi iaitu Mambong, Opar, Engkilili, Dudong dan Bawang Assan.

Kemenangan itu juga menyaksikan UPP turut diwakili dalam kabinet negeri oleh dua wakil rakyatnya iaitu  Wong sebagai Menteri Kewangan Kedua juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan E-Perdagangan serta Dr Jerip yang merupakan Menteri Muda Pengangkutan.

Selepas GPS diumumkan kelulusan pendaftarannya juga, UPP menyatakan pendirian mereka untuk terus memberi sokongan kepada gabungan dengan menyifatkan mereka sebagai mesra GPS.

Pada 19 November lepas, Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menggulung perbahasan kementerian peringkat dasar Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat berkata Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) telah meluluskan pendaftaran GPS.
 

UPP diterima dalam GPS enti tiga perempat kaban gempung setuju

Abang Johari (kanan) betabi jari enggau Wong rambau bejadi EDC UPP di Kuching sehari tu. Bela dipeda Dr Jerip (tengah).
Abang Johari (kanan) betabi jari enggau Wong rambau bejadi EDC UPP di Kuching sehari tu. Bela dipeda Dr Jerip (tengah). - Gambar Muhammad Rais Sanusi

Dikarang Chris Bishop 

KUCHING: Parti Rakyat Bersatu (UPP) ulih diterima dalam Gabungan Parti Sarawak (GPS) enti tiga perempat kaban dalam gempung nya setuju.

Netapka pekara nya, Kepala Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg madah pemutus nya enda bepelasarka konsensus.

"Diatu kitai bedau ngaga sebarang pemutus, enti udah datai maya nya ila aku deka madah.

"Ulih diterima enti tiga perempat kaban dalam GPS setuju alai pemutus tu enda bepelasarka konsensus baka barisan (Barisan Nasional)," ku iya.

Abang Johari mansutka jaku nya lebuh ditanya pemberita pengudah bejadi 'Extraordinary Delegate Conference' (EDC) Parti Rakyat Bersatu di Crown Square ditu sehari tu.

EDC ke diatur nya disadang ngemendar resolusyen Parti Rakyat Bersatu (UPP) nukar nama nyadi Parti Sarawak Bersatu (PSB) alai parti mega ngelanchar logo baru. 

Ngenang kaul ke sama, iya ke mega Chairman GPS bedau deka nyaut tanya pemberita sekalika UPP bisi dipinta nyemilik GPS.

Ba jaku bejadi EDC dulu agi ari nya, Abang Johari muji UPP ti udah nusun baru kuing parti lalu nguna nama PSB.

Ku iya, UPP ke nyadi PSB udah ngatur diri ngambi ulih nitihka chara politik maya ke diatu.

"Reti nya parti tu enda diau diri pia aja tang deka majak mansang ke mua," ku Abang Johari.

Chairman Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) nya netapka kuing tetiap politik sigi bepelasarka rayat, iya nya meri pengelantang ngagai rayat.

Kitai (parti politik) ku iya gawa ungkup rayat ngambika rayat ulih ngangkatka ikas pengidup sereta ngasaika pengelantang ba pengidup.

"Dikena nentuka juluk nya dijapai, kitai meseti ngerembaika ekonomi nengeri.

"Pengawa ekonomi tu udah tentu deka meri empas ke manah lalu ngangkatka ikas pengidup rayat," ku iya.

Bela datai Presiden UPP Dato Sri Wong Soon Koh, Sekretari Besai George Lo, Sapit Presiden Datuk Jerip Susil enggau Ketuai Bagi Nembiak Dr. Johnical Rayong.
 

GPS udah dikemendarka Menteri Dalam Menua

Abang Johari nimbal tanya media di Sibu, sehari tu.

Dikarang Judan Bungap

SIBU: Chairman Gabungan Parti Sarawak (GPS) Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg beterima kasih ngagai Menteri Dalam Menua Tan Sri Muhyiddin Yassin ketegal udah ngemendarka penumbuh GPS.

Kepala Menteri nya madah, pemutus nya deka ngelantangka sida bejalaika pengawa ngagai rayat.

"Enggau tu, kitai (GPS) deka nandu tanggungpengawa dalam menua demokrasi sereta mai pemaik ngagai nengeri Sarawak enggau Malaysia.

"Kerejasama dalam parti mega nentuka pemaik menua lebih agi nengeri Sarawak," pia ku iya maya berandau enggau media di Sibu, sehari tu.

Dulu agi ari tu, Muhyiddin mantaika pemutus nya ba parlimen maya nimbal tanya Sekretari Besai GPS Datuk Alexander Nanta Linggi bekaul enggau pemutus pengawa ngerejister GPS.

Ditanya bekaul enggau kemaya lambang GPS dipenyadi, Abang Johari madahka iya nganti penerang ke silik kelimpah udah nya belabuh ngatur perambu parti sida.

Kelimpah ari nya iya mega madahka diri empai ulih nyemetak nimbal tanya sentang bisi parti bukai deka nyemilik GPS nangkan ke tu.

"Nganti dulu...Tang GPS udah bisi sempekat enda sebaka enggau Barisan Nasional (BN) suba.

"Enti tiga per empat (komponen parti) besetuju dia peminta tama dalam GPS deka diperundingka.

"Ba BN suba meseti 100 peratus," ku iya nimbal tanya.