Anda di sini

Hak Sarawak dalam beberapa perkara memang jelas 

Advertisement

Hak ke atas pelantar benua, keluasan sempadan, air, duti setem berdasarkan perlembagaan, undang-undang negeri dan persekutuan 

SHARIFAH HASIDAH
SHARIFAH HASIDAH

"Perkara 1(3) Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa wilayah Sarawak hendaklah menjadi wilayah seperti pada Hari Malaysia.” 

Datuk Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali
Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Undang-Undang, MA63 dan Hubungan Negeri-Persekutuan) 

KUCHING: Hak Sarawak ke atas pelantar benua, keluasan sempadan negeri, air dan duti setem adalah berdasarkan peruntukan perlembagaan serta undang-undang negeri dan persekutuan berkaitan yang jelas.

Justeru Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Undang-Undang, MA63 dan Hubungan Negeri-Persekutuan) Datuk Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali menegaskan perkara-perkara itu tiada 'ruang' untuk tafsiran.

Menurutnya, bagi sempadan Sarawak, menurut (Pengubahan Sempadan) Order in Council Sarawak bertarikh 24 Jun 1954, sempadan Sarawak telah diperluaskan bagi membolehkannya meliputi dasar laut dan tanah bawah kawasan itu yang membentuk pelantar benua di bawah laut lepas.

"Perkara 1(3) Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa wilayah Sarawak hendaklah menjadi wilayah seperti pada Hari Malaysia.

"Wilayah Sarawak pada 16 September 1963 termasuk dasar laut dan tanah bawah kawasan yang membentuk pelantar benua di luar pantai Sarawak," katanya menerusi kenyataan media hari ini.

Sharifah Hasidah menambah, di bawah Kanun Tanah Negeri Sarawak, undang-undang undang-undang pra-Malaysia, kesahihan dan kesannya berterusan selepas Hari Malaysia menurut Seksyen 73 Akta Malaysia 1963 iaitu dasar laut dan tanah bawah dalam sempadan yang dilanjutkan oleh Order in Council adalah tanah negeri.

Katanya lagi, di bawah perkara 2 Senarai II (Senarai Negeri) dalam Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan, Tanah adalah perkara di bawah kuasa perundangan dan eksekutif negeri. 

"Di bawah perkara 2(c) senarai II, pihak berkuasa perundangan dan eksekutif meliputi ‘permit dan lesen untuk melombong (melakukan aktiviti melombong); pajakan dan pensijilan perlombongan’." jelasnya.

Beliau memberitahu Perkara 8(j) Senarai I (Senarai Persekutuan) memperuntukkan tertakluk kepada perkara 2(c) dalam Senarai Negeri: Pembangunan sumber-sumber mineral; lombong, perlombongan, mineral dan bijih galian; minyak dan ladang minyak.

"Peruntukan perlembagaan yang tidak jelas ini menunjukkan bahawa pembangunan minyak dan medan minyak di Sarawak adalah tertakluk kepada pajakan perlombongan atau sijil yang dikeluarkan oleh negeri di bawah Perkara 2(c) Senarai Negeri.

"Ordinan Perlombongan Minyak Negeri 1958 memperuntukkan pengeluaran lesen cari gali minyak, pajakan atau pensijilan perlombongan untuk cari gali dan perlombongan petroleum.

"Kerajaan negeri mempunyai kewajipan perlembagaan untuk memastikan semua hak dan kuasa perlembagaan milik negara tidak terhakis dan dihormati sepenuhnya," tegas beliau.

Sharifah Hasidah berkata hak dan kuasa perlembagaan sedemikian tidak boleh terjejas melalui tujuan tafsiran mengenai peruntukan perlembagaan atau undang-undang yang jelas dan tidak jelas.

Kerajaan negeri akan terus mengadakan libat urus dengan kerajaan persekutuan dalam melaksanakan hak dan kuasa perlembagaan tersebut untuk faedah negara serta menggalakkan kesejahteraan ekonomi dan kemajuan persekutuan.

Advertisement