Anda di sini

Kanta Fujinon GF500mmF5.6 R LM OIS WR dikeluarkan bulan ini

Advertisement
 

Oleh Nurin Abdullah

KUALA LUMPUR: Kanta Fujinon GF500mmF5.6 R LM OIS WR akan dikeluarkan pada Jun 2024. Ia merupakan tambahan baharu kepada keluarga lensa GF.

Pengarah Urusan FUJIFILM Malaysia, Kensuke Aragane mengumumkan perkembangan terkini mengenai kanta tersebut di sini semalam.

Ia terdiri daripada kanta yang boleh dialih keluar dan digunakan dengan kamera digital pegang tangan Siri GFX Fujifilm. Penderia format besar sebanyak 1.7 kali lebih besar daripada penderia 35mm bingkai penuh, boleh digunakan pada kamera Siri GFX.

“GF500mmF5.6 R LM OIS WR ialah kanta terpanjang dalam barisan GF. Jarak di mana gambar boleh diambil adalah sehingga 500mm, atau 396mm dalam format 35mm. Apabila digunakan dengan Fujinon Teleconverter GF1.4X TC WR, fokus terpanjang lensa dinaikkan kepada 700mm, iaitu 554mm dalam saiz 35mm. Kanta ini senang dibawa dan hanya mempunyai berat kira-kira 1,375g.

"Penyampaian butiran minit yang tepat oleh kesan sinergistik resolusi tinggi siri GFX dan prestasi telefoto yang kuat GF500mmF5.6 R LM OIS WR. Kanta ini boleh menonjolkan tahap realisme dan perincian yang tidak dapat dilihat, seperti peluh oleh atlet, lipatan pada kulit haiwan liar dan bulu burung secara individu," jelas Aragane.

Siri GFX membolehkan anda mengambil foto super telefoto dalam situasi yang memerlukan mobiliti yang hebat, seperti sukan, hidupan liar dan burung, dengan mengecilkan saiz kanta telefoto super yang biasanya besar dan berat serta mencapai pemfokusan berkelajuan pantas dan berketepatan tinggi. 

Tambahan pula, ia mencapai mekanisme penstabilan imej yang kuat sehingga 6.0 hentian pembetulan bagi meningkatkan ketepatan penderiaan penstabilan imej dan pembinaan mekanikal yang sangat baik. Dalam julat telefoto super yang diperlukan, anda boleh menikmati penggunaan kanta ini dengan mudah.

Advertisement