Anda di sini

28 peserta hadiri Kursus Akreditasi Pengadil Pengenalan BAM 

Advertisement
: (Duduk, tiga kiri) Jeremy, Ting dan Anthony bersama peserta Kursus Akreditasi Pengadil Pengenalan BAM.
: (Duduk, tiga kiri) Jeremy, Ting dan Anthony bersama peserta Kursus Akreditasi Pengadil Pengenalan BAM.

MIRI: Seramai 28 peserta telah menghadiri Kursus Akreditasi Pengadil Pengenalan BAM (Persatuan Badminton Malaysia) selama dua hari yang berakhir di Gymkhana Club Miri (GCM) pada Ahad.

Kursus ini direka untuk individu yang bercita-cita menjadi pengadil badminton bertauliah, serta untuk pengadil semasa yang ingin meningkatkan kemahiran dan pengetahuan mereka. 

Kurikulum merangkumi peraturan dan peraturan terkini permainan, teknik perasmian praktikal, dan tanggungjawab etika pengadil.

Anjuran Persatuan Badminton Miri, kursus itu dikendalikan pengadil dan jurulatih badminton terkenal yang berpengalaman berdekad-dekad dalam sukan itu, Datuk Anthony Linggian.

Berucap pada majlis penutupan program itu, Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan, Datuk Sebastian Ting berkata beliau gembira melihat kursus itu dihadiri sejumlah besar peserta.

“Ini boleh menjadi sejarah - kali pertama di Malaysia mempunyai begitu ramai peserta yang menerima kursus akreditasi sedemikian yang dikendalikan oleh Datuk Anthony.

“Tetapi, dengan pengalaman beliau (Anthony) lebih 40 tahun, saya rasa ia tidak mencukupi untuk dikongsi dalam masa dua hari. Datuk Anthony harus kembali lagi pada masa hadapan untuk berkongsi lebih banyak pengalamannya,” kata Ting.

Menurutnya, Athony telah memainkan peranan penting dalam membentuk standard badminton. Dia bukan sahaja merasmikan kejohanan global, dia juga terus menyumbang kepada sukan itu melalui latihan dan bimbingan.

“Kepakaran dan dedikasinya terhadap sukan itu telah menjadikannya pengiktirafan sebagai pihak berkuasa terkemuka dalam acara badminton.

“Beliau telah merasmikan kejohanan dunia, remaja dunia, Piala Sudirman, Piala Thomas dan Uber, Sukan Universiade Dunia, Sukan Komanwel, Siri Super Perdana, Sukan Asia, Kejohanan Asia dan banyak lagi kejohanan Badminton Dunia Persekutuan serta Badminton Asia,” katanya lagi.

Ting menggesa semua peserta menggunakan apa yang dipelajari sepanjang kursus dua hari itu bagi memajukan lagi sukan badminton di kawasan masing-masing.

“Ini adalah permulaan baharu. Jadi apabila anda balik ke tempat masing-maisng, sila kongsi ilmu dengan orang lain di kawasan anda. 

"Pada masa ini Sarawak masih ketinggalan (dalam badminton) di Malaysia,” katanya lagi. 

Para peserta kursus kali ini, datang dari seluruh Sarawak, membabitkan peserta dari Miri, Baram, Marudi, Kuching, Sibu, Bintulu, Bekenu, Limbang, Lawas serta negara Brunei.

Turut hadir pada majlis itu ialah Presiden Persatuan Badminton Miri Jeremy Ting.
 

  • oleh
  • Advertisement