Anda di sini

Hari Tanpa Kereta di Miri berjaya kurangkan jumlah pelepasan karbon: Yii

Advertisement
 Yii melepaskan para peserta aktiviti berjalan kaki di Jalan North Yu Seng sempena Hari Tanpa Kereta di Miri, hari ini.
Yii melepaskan para peserta aktiviti berjalan kaki di Jalan North Yu Seng sempena Hari Tanpa Kereta di Miri, hari ini.

MIRI: Penganjuran aktiviti Hari Tanpa Kereta selama empat jam di Miri telah berjaya mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 1.6 tan.

Datuk Bandar Adam Yii berkata, pengurangan itu bersamaan dengan pengeluaran karbon oleh 350 kereta di jalan raya selama sehari.

Beliau menambah, ia juga bersamaan dengan menanam 25 batang pokok dan membiarkannya tumbuh selama sepuluh tahun.

"Pencapaian ini menyerlahkan kesan ketara tindakan kita dalam mengurangkan perubahan iklim dan memelihara planet kita untuk generasi akan datang," ujarnya ketika melancarkan aktiviti Hari Tanpa Kereta kali keempat di Jalan North Yu Seng di sini, hari ini.

Yii yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pujut berkata, Hari Tanpa Kereta bukan sekadar untuk mengurangkan pelepasan karbon, malah meningkatkan kebersihan landskap bandar raya, mempromosikan gaya hidup yang lebih sihat dan memupuk semangat kemasyarakatan.

Dengan menyertai aktiviti  berjalan, berbasikal dan menikmati jalan raya tanpa kereta katanya, penduduk dapat berasakan perubahan positif yang dilakukan dalam kehidupan seharian untuk mengurangkan pelepasan karbon.

Menurut Yii, aktiviti itu turut berfungsi sebagai peluang baik untuk pembinaan komuniti dengan menyatukan penduduk dari semua lapisan masyarakat serta memupuk interaksi yang mengukuhkan fabrik sosial. 

Tambahnya, Hari Tanpa Kereta juga bertindak sebagai pemangkin yang kuat untuk pendidikan dan kesedaran alam sekitar.

Jelas Yii, aktiviti itu mampu menggalakkan perdebatan umum tentang kemampanan, perubahan iklim dan peranan penting yang dimainkan oleh setiap individu dalam memelihara planet ini. 

"Dengan meningkatkan kesedaran dan menggalakkan langkah proaktif, kita memupuk generasi warganegara yang prihatin terhadap alam sekitar yang berdedikasi untuk membuat perubahan positif," jelasnya. 

Yii berkata, Hari Tanpa Kereta adalah sebahagian daripada inisiatif untuk mengubah Miri menjadi bandar rendah karbon dan langkah kritikal dalam strategi komprehensif Majlis Bandaraya Miri (MBM) untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dan menggalakkan pembangunan bandar mampan.

Dengan meminimumkan lalu lintas kenderaan dan menggalakkan mod pengangkutan yang mesra alam katanya, MBM sedang giat berusaha ke arah mengurangkan jejak karbon di Miri. 

Yii berkata, inisiatif ini sejajar dengan usaha global untuk memerangi perubahan iklim dan menekankan komitmen MBM terhadap perancangan bandar yang mampan dan penjagaan alam sekitar.

Advertisement