Anda di sini

Ekonomi Sarawak mengukuh atas asas perpaduan dan kestabilan: Abang Johari

Advertisement
Abang Johari menandatangani plak pada majlis perasmian Kompleks Kebajikan Dalat, hari ini.
Abang Johari menandatangani plak pada majlis perasmian Kompleks Kebajikan Dalat, hari ini.

DALAT: Ekonomi Sarawak terus mengukuh kerana adanya perpaduan dan kestabilan, kata Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Beliau memberi jaminan, sekiranya Sarawak terus mengekalkan dua perkara itu, rakyat akan menikmati pelbagai manfaat terutama dari segi pembangunan.

"Kita lebih kuat kerana perpaduan kita, jika kita bersatu, politik kita juga akan menjadi lebih kuat, sama ada mereka suka atau tidak, KL akan mendengar kita.

"Mereka yang menentang kita sebelum ini juga telah membubarkan parti mereka hanya untuk menyokong kita," katanya ketika berucap merasmikan Kompleks Kebajikan Dalat (KKD) di Dalat di sini, hari ini.

Disebabkan ini kata beliau, Sarawak dapat memperjuangkan haknya seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963.

Abang Johari berkata, jika semua orang mengutamakan perpaduan, ia dapat mengukuhkan lagi aktiviti sosial dan ekonomi.

"Niat saya adalah apabila pendapatan Sarawak meningkat, wang itu akan diberikan kembali kepada rakyat dan setakat ini begitu baik kerana kita dapat membangunkan semua sektor ekonomi yang canggih," ujarnya.

Beliau berkata, pendapatan Sarawak telah meningkat dengan ketara di bawah pentadbirannya dan dijangka mencapai RM16 bilion tahun ini.

Abang Johari berkata, Sarawak telah mengumpul RM4.7 bilion dalam pendapatan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini sahaja.

"Kita perlu bekerja keras, saya akan ke luar negara untuk mempromosikan ekonomi Sarawak kepada dunia," katanya merujuk kepada lawatan beliau baru-baru ini ke Korea dan negara asing lain.

Beliau menambah daripada pelbagai lawatan kerja, beberapa pelabur berminat untuk datang melabur selepas mengetahui apa yang sedang dilakukan oleh kerajaan Sarawak.

"Apabila pelabur datang, mereka akan menyediakan peluang pekerjaan dan ini akan meningkatkan pendapatan kita.

"Tahun ini, mungkin RM16 bilion, saya tidak berani bercakap jika tiada wang, jika saya berjanji saya akan mencari wang itu," katanya sambil menambah di bawah pentadbirannya, keutamaan telah diberikan kepada pembangunan luar bandar.

Beliau berkata demikian sebagai respons kepada senarai projek pembangunan yang diketengahkan Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Komuniti Dato Sri Fatimah Abdullah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dalat untuk kawasannya dalam ucapan aluannya sebelum itu.

"Kita sedang mencari cara untuk membantu kawasan Mukah, apa yang penting adalah kita mempunyai program pembangunan yang agak berstruktur dan teratur yang boleh memberi kesan kepada pembangunan yang kita lakukan di Dalat dan kawasan lain," katanya.

Beliau berkata, Agensi Pembangunan Delta Rajang, salah satu agensi pembangunan wilayah di Sarawak, telah menerima dana pembangunan sebanyak RM1.5 bilion daripada kerajaan Sarawak untuk mempercepatkan pembangunan, terutama dari segi infrastruktur seperti jalan raya, jambatan, air dan elektrik di kawasan ini.

Abang Johari juga menyentuh tentang projek skim perumahan, pusat pentadbiran bersepadu, Lembaga Pembangunan Sagu dan Nipah dan inisiatif kerajaan Sarawak yang lain untuk rakyat.

Mengenai Kompleks Kebajikan Dalat, beliau berkata ia adalah projek ketika pentadbiran Allahyarham Tok Nan dan beliau hanya meneruskan dengan memperuntukkan dana pada 2018.

Kompleks tersebut katanya, akan menyediakan perkhidmatan sokongan kepada kumpulan yang memerlukan, dilengkapi dengan kemudahan moden dan canggih.

Sementara itu, Fatimah berkata, projek Kompleks Kebajikan Dalat telah diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 pada 3 Mei 2018 dan siap pada 5 September 2020.

Beliau berkata, kemudahan tersebut telah dinaik taraf setiap tahun dengan rakan strategiknya.

"Model ini akan ditiru oleh bahagian lain, bahkan lebih baik daripada ini," katanya.

Kompleks itu menurut Fatimah, menyediakan perkhidmatan kebajikan dan sokongan lain kepada kumpulan yang terdedah dan kurang bernasib baik, menekankan konsep integrasi sosial dan antara generasi.

  • oleh
  • Advertisement