Anda di sini

Pelajar digesa mempertimbangkan untuk mengambil mata pelajaran STEM

Advertisement
Chong (duduk tengah), Helmi (duduk dua kiri) dan Ravi (duduk dua kanan) merakam gambar bersama peserta Bengkel STEM.
Chong (duduk tengah), Helmi (duduk dua kiri) dan Ravi (duduk dua kanan) merakam gambar bersama peserta Bengkel STEM.

KUCHING: Pelajar digesa mempertimbangkan untuk mengambil mata pelajaran Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) untuk membuka potensi mereka dalam membina masa depan yang berjaya dalam dunia yang dipacu teknologi masa kini, kata Chong Chieng Jen.

Ahli Parlimen Stampin itu berkata, kemahiran yang dibangunkan melalui pendidikan STEM akan menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kepakaran yang mereka perlukan untuk mencari kejayaan dalam kerjaya masa depan mereka.

“STEM adalah aspek yang sangat penting bukan sahaja dari segi pendidikan tetapi juga pada masa depan untuk kerjaya anda.

“Saya berharap pelajar serius mempertimbangkan untuk mengambil STEM bagi membantu membangunkan Sarawak dan negara kita yang memerlukan bakat untuk maju ke hadapan,” katanya pada Bengkel STEM yang diadakan di Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Batu Lintang di sini, hari ini.

Beliau menegaskan bahawa terdapat keperluan bagi Malaysia untuk mengejar kemajuan negara-negara jirannya.

“Hanya melalui mata pelajaran STEM, inovasi dan kemajuan teknologi kita dapat memajukan negara kita ke hadapan.

"Kami memerlukan ramai bakat dalam bidang ini, jadi kami tidak perlu terus mengimport bakat dari negara lain," katanya.

Ketika ditemui Chong berkata, bengkel yang dibiayai di bawah peruntukan DUN Stampin itu menyaksikan penyertaan daripada 318 pelajar tingkatan tiga daripada empat sekolah di bawah kawasannya iaitu SMK Batu Kawa, SMK Jalan Arang, SMK Sungai Tapang, dan SMK Datuk Patinggi Abdul Gapor.

“Kami memilih pelajar tingkatan tiga untuk menyertai bengkel ini kerana tahun depan mereka perlu membuat keputusan aliran mana yang hendak dituju.

"Itulah sebabnya kami mendedahkan mereka untuk merasai sedikit STEM supaya dapat membantu menyemai minat dalam mata pelajaran itu," katanya.

Susulan sambutan positif peserta, beliau berharap dapat menganjurkan bengkel serupa dengan lebih ramai peserta pada tahun depan.

Bengkel dua hari itu dianjurkan oleh IPG Kampus Batu Lintang, UNIMAS Budaya Kreatif, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kuching, PPD Padawan dan PPD Samarahan.

Turut hadir Ketua Penolong Pengarah Kanan Unit Sains dan Matematik Jabatan Pendidikan Sarawak Helmi Saini dan penyelaras program Bengkel STEM Ravi Gopal.

Advertisement