Anda di sini

Pameran pendidikan di Pullman Miri buka peluang pelajar ceburi pelbagai kursus

Advertisement
Ketua Pegawai Pemasaran Kolej Laila Taib Devebra Andira Mawar (kiri) menyampaikan beg cenderamata kepada Mustapha sambil diperhatikan (dari kanan) Ling dan Chiew.
Ketua Pegawai Pemasaran Kolej Laila Taib Devebra Andira Mawar (kiri) menyampaikan beg cenderamata kepada Mustapha sambil diperhatikan (dari kanan) Ling dan Chiew.

MIRI: Pullman Miri Waterfront hari ini menganjurkan pameran pendidikan yang membuka peluang menarik untuk pelajar menceburi pelbagai kursus pengajian tinggi.

Program tersebut dirasmikan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Mustapha Sakmud dan dihadiri Ahli Parlimen Miri Chiew Choon Man serta pengerusi penganjur Alan Ling.

Pameran itu mempamerkan lebih daripada 30 institusi pengajian tinggi tempatan dan luar negara, menyampaikan pelbagai kursus daripada pengajian pra universiti hingga ke peringkat doktor falsafah. Platform ini menyediakan peluang unik kepada lepasan sekolah untuk meneroka pelbagai laluan akademik dan membuat keputusan termaklum tentang masa depan mereka.

Pelajar dan ibu bapa sama-sama teruja dengan pelbagai program yang ditawarkan, daripada bidang perniagaan dan kejuruteraan hingga kepada perubatan dan sains kesihatan.

Selain itu, pameran pendidikan itu turut merangkumi bengkel Biologi dan Matematik untuk para pelajar SPM.

"Adalah penting bagi para pelajar melengkapkan diri dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk berkembang maju dalam persekitaran global yang semakin kompetitif," kata Mustapha.

"Dalam dunia yang pesat berubah hari ini, kesan globalisasi dan pendigitalan terhadap tenaga kerja tidak dapat dinafikan.

"Apabila industri berkembang dan teknologi baharu muncul, kemahiran yang diperlukan untuk berjaya di tempat kerja juga berubah.

"Dalam era globalisasi dan pendigitalan ini, institusi pengajian tinggi memainkan peranan penting dalam membentuk tenaga kerja masa depan," tambah beliau.

Selain itu timbalan menteri berkata, institusi pengajian tinggi berfungsi sebagai hab inovasi dan penyelidikan, memacu kemajuan teknologi dan membentuk industri.

"Dengan bekerjasama dengan pemimpin perniagaan dan industri, universiti boleh memastikan kurikulum mereka sejajar dengan keperluan tenaga kerja.

"Kerjasama ini bukan sahaja memberi manfaat kepada pelajar tetapi juga membantu perniagaan kekal berdaya saing dalam persekitaran yang berubah dengan pantas," ujarnya.

Sementara itu Ahli Parlimen Miri Chiew Choon Man menggesa kerajaan persekutuan mempertimbangkan secara serius penubuhan sebuah kampus cawangan universiti awam di Miri.

"Sebagai Ahli Parlimen Miri, saya amat menyedari cabaran yang dihadapi pelajar kita dalam mengakses pendidikan tinggi berkualiti. Walaupun kita bertuah kerana mempunyai beberapa institusi swasta yang cemerlang di Miri, ketiadaan universiti awam memberikan halangan yang ketara kepada ramai pelajar," katanya.

"Pendidikan bukan hanya tentang memperoleh pengetahuan; ia adalah mengenai membentuk masa depan, baik untuk diri sendiri mahupun  untuk negara kita.

"Saya percaya dengan teguh bahawa penubuhan universiti awam di Miri bukan sahaja akan memenuhi permintaan ini tetapi juga menyumbang secara signifikan kepada pembangunan bandar dan negeri kita," tambahnya.

Chiew berkata, dengan pertambahan penduduk khususnya di wilayah utara Sarawak, keperluan untuk menubuhkan universiti awam adalah jelas.

"Sebuah universiti awam di Miri bukan sahaja menyediakan akses kepada pendidikan tinggi untuk pelajar tempatan kita di sini tetapi juga dapat menarik para pelajar dari bahagian lain di utara Sarawak," tambahnya.

Beliau menambah, beberapa bandar utama di Sarawak mempunyai kampus cawangan universiti awam sendiri, contohnya di Kuching terdapat UNIMAS dan UiTM, di Sibu Kampus UNIMAS Sibu dan kampus cawangan Universiti Putra Malaysia (UPM) di Bintulu.

“Oleh itu, saya menggesa Kerajaan Madani Malaysia untuk mempertimbangkan cadangan ini secara serius dan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk menubuhkan universiti awam di Miri,” tambahnya.

Selain institusi pengajian tinggi, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), CelcomDigi, Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) Miri dan Hong Leong Bank Berhad (HLBB) turut membuka reruai semasa pameran pendidikan tersebut.

Advertisement