Anda di sini

RUU mansuh Akta Lembaga Pelabuhan Bintulu, 1981 sedang disedia

Advertisement
Uggah bersama warga Kementerian Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan merakamkan kenangan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini. - Gambar Emmor Roystein
Uggah bersama warga Kementerian Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan merakamkan kenangan pada persidangan DUN di Kuching, hari ini. - Gambar Roystein Emmor

KUCHING: Kerajaan persekutuan sedang dalam penyediaan Rang Undang-Undang (RUU) untuk memansuhkan Akta Lembaga Pelabuhan Bintulu, 1981.

Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, rundingan antara kerajaan Sarawak dan kerajaan persekutuan berhubung perkara itu berjalan dengan lancar.

Pada Mac lalu katanya, satu Memorandum Persefahaman (MoU) telah ditandatangani di Putrajaya dengan disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

“Usaha ini penting kerana pelabuhan Sarawak memainkan peranan sebagai pemangkin dalam memacu negeri ini ke arah menjadi ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2030. 

“Memandangkan Sarawak berhasrat untuk mengeksport lebih banyak barangan, pembangunan dan pemodenan, pelabuhan kita mesti diberi keutamaan untuk memastikan kecekapannya dalam memudahkan perdagangan bagi permintaan domestik serta antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan penggulungan bagi kementeriannya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

Uggah memberitahu dengan kelulusan RUU Lembaga Pelabuhan Sarawak, 2024, ia bakal menyaksikan Lembaga Pelabuhan Sarawak dilaksanakan lebih awal.

Ini sudah tentu katanya, akan membawa impak positif kepada pelabuhan dan industri berkaitan di Sarawak.

“Bagi melangkah ke hadapan, kementerian saya akan berkerjasama rapat dengan pelabuhan di negeri ini bagi melaksanakan RUU Lembaga Pelabuhan Sarawak, 2024 yang diluluskan pada 7 Mei lalu.

“Seterusnya meningkatkan peranan pelabuhan dalam rantaian bekalan logistik import dan eksport untuk pembangunan ekonomi selaras dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030,” kata beliau.

Mengenai prestasi pelabuhan, Uggah memaklumkan pihak berkuasa pelabuhan di Sarawak mencatatkan peningkatan sebanyak 12.2 peratus atau 0.62 juta tan secara keseluruhan bagi suku pertama tahun ini berbanding suku pertama 2023.

Bagi Pelabuhan Kuching katanya, ia telah mengendalikan jumlah pengeluaran sebanyak 2.34 juta tan pada suku pertama 2024, meningkat 5.8 peratus berbanding suku pertama 2023. 

Menurutnya, kerajaan Sarawak juga telah membiayai RM71.4 juta untuk bekalan, pemasangan dan pentauliahan yang ditauliahkan sepenuhnya di Terminal Senari pada 26 Mac 2024.

“Dengan dua kren dermaga baharu ini, Pelabuhan Kuching akan meningkatkan prestasi pengendalian kontena ke atas produktiviti kapal daripada 26 kepada 50 Pergerakan Kasar Sejam (GMPH),” ujarnya.

Selain itu, beliau berkata limbungan kenderaan baharu dengan kapasiti 2,500 kenderaan akan disiapkan di Terminal Senari pada suku keempat 2024.

“Dan ia akan berfungsi untuk menyimpan kenderaan apabila Roll-On Kapal kargo Roll-Off (RORO) singgah di Terminal Senari, ekoran sasaran penyiapan jambatan Sejingkat-Samarahan baharu pada 2025,” kata Uggah.

Berkenaan Pelabuhan Rajang, Timbalan Premier Sarawak itu berkata ia mencatatkan jumlah daya pengeluaran sebanyak 0.34 juta tan pada suku pertama 2024, meningkat 12.4 peratus berbanding suku pertama tahun lalu.

Untuk Pelabuhan Miri katanya, dengan jumlah pengeluaran sebanyak 0.85 juta tan pada suku pertama 2024, ia mencatatkan peningkatan sebanyak 10 peratus berbanding suku yang sama pada 2023.

“Bagi Projek Pengorekan Delta Batang Baram dan Kerja Bersekutu pula, ia dijadualkan bermula pada suku kedua 2024.

“Untuk Pelabuhan Tanjung Manis, ia mengendalikan jumlah pengeluaran sebanyak 0.45 juta tan pada suku pertama tahun ini, meningkat 20.73 peratus berbanding suku pertama 2023,” katanya.

Manakala Pelabuhan Samalaju pula katanya, telah mencatatkan jumlah pengeluaran sebanyak 1.65 juta tan pada suku pertama tahun ini, meningkat 24 peratus berbanding suku pertama 2023.

  • oleh
  • Advertisement