Anda di sini

AS tidak percaya genosid berlaku di Gaza: Sullivan

Advertisement
Sullivan ketika bercakap semasa taklimat harian di Rumah Putih di Washington DC kelmarin. — Gambar AFP
Sullivan ketika bercakap semasa taklimat harian di Rumah Putih di Washington DC kelmarin. — Gambar AFP

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) tidak percaya bahawa genosid telah berlaku di Gaza namun Israel harus melakukan lebih banyak usaha lagi bagi melindungi warga awam Palestin, kata pegawai kanan keselamatan negara bagi Presiden Joe Biden kelmarin.

Ketika rundingan gencatan senjata tertangguh dan Israel terus menyerang bandar selatan Rafah, Penasihat Keselamatan Negara Rumah Putih Jake Sullivan menegaskan bahawa tanggungjawab bagi kedamaian terletak pada Hamas.

“Kami percaya Israel boleh dan harus melakukan lebih banyak usaha lagi bagi memastikan perlindungan dan kebajikan warga awam yang tidak berdosa. Kita tidak mempercayai apa yang sedang berlaku di Gaza sebagai satu genosid,” Sullivan memberitahu satu taklimat.

AS telah menggunakan ayat yang diterima oleh pihak antarabangsa untuk genosid, yang termasuk satu fokus pada niat untuk sampai kepada penilaian ini, jelas Sullivan.

Biden ingin melihat Hamas ditewaskan namun menyedari bahawa orang awam Palestin sedang dalam “bahaya”, kata Sullivan.

Sullivan menyatakan beliau telah tampil di podium Rumah Putih bagi “mengambil satu langkah undur ke belakang” dan membentuk  kedudukan pentadbiran Biden dalam konflik, ketika kritikan dari kedua-dua pihak menamatkan spektrum politik AS.

Biden telah berdepan kecaman dari penyokong Republikan kerana menghentikan penghantaran senjata bagi mendesak Israel tidak melakukan serangan ke atas Rafah, ketika terdapat beberapa protes di universiti AS menentang sokongannya untuk Israel.

Presiden AS itu mempercayai mana-mana operasi Rafah “harus telah berhubung dengan satu permainan penamat yang strategik yang juga akan menjawab persoalan. ‘apa yang berlaku seterusnya?’” tambah Sullivan.

Ini akan mengelakkan Israel terjebak dalam satu kempen menangani perang yang tidak pernah berakhir, dan melemahkan sepenuhnya kekuatan dan tenaga Israel, katanya. — AFP
 

Advertisement