Anda di sini

Terus bekerjasama tingkat ketersambungan udara Sarawak

Advertisement

Kerjasama dengan rakan kongsi penerbangan penting agar Sarawak diketahui di pasaran domestik, antarabangsa

Abdul Karim (dua kiri) menunjukkan teks ucapan penggulungan kementerian bersama Timbalan  Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Sebastian Ting (kanan) serta dua Timbalan Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Dato Gerald Rentap Jabu (dua kanan) dan Datuk Dr Ripin Lamat (kiri). - Gambar Chimpon Upon
Abdul Karim (dua kiri) menunjukkan teks ucapan penggulungan kementerian bersama Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Sebastian Ting (kanan) serta dua Timbalan Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Dato Gerald Rentap Jabu (dua kanan) dan Datuk Dr Ripin Lamat (kiri). - Gambar Chimpon Upon

“AirAsia Indonesia pula mengambil bahagian di bawah gerai STB semasa pameran Persatuan Agensi Pelancongan di Indonesia (ASTINDO).” 

Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah
Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan 

Laporan oleh 
Patricia Gari 
Jessica Jawing 
Marlinda Mardzuki 

KUCHING: Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) terus bekerjasama dengan syarikat penerbangan tempatan bagi meningkatkan ketersambungan udara Sarawak dalam mempromosikan pelancongan.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, kerjasama dengan rakan kongsi penerbangan berkenaan juga penting agar Sarawak diketahui di pasaran domestik dan antarabangsa.

Katanya antara rakan penerbangan adalah Malaysia Airlines, Firefly, AirAsia, Batik Air dan syarikat penerbangan serantau seperti AirAsia Indonesia, Royal Brunei Airlines (RBA) dan Scoot Airlines.

“AirAsia Indonesia pula mengambil bahagian di bawah gerai STB semasa pameran Persatuan Agensi Pelancongan di Indonesia (ASTINDO).

“Ia merupakan salah satu pameran pelancongan terbesar di Indonesia yang dianjurkan oleh ASTINDO yang diadakan dari 29 Februari hingga 3 Mac 2024 di Indonesia Convention Exhibition (ICE), Bumi Serpong Damai (BSD City), Tangerang, Indonesia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan penggulungan bagi Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan pada Persidangan DUN di sini, hari ini.

Katannya, pameran itu menarik tempahan untuk pelancongan perubatan dan percutian.

Tambahnya STB juga bekerjasama dengan AirAsia dan Tourism Malaysia Bangkok dalam menganjurkan lawatan suai kenal ke Kuching untuk ejen pelancongan, KOL dan media dari Thailand dari 2 hingga 8 Mac 2024.

“Perjalanan suai kenal ini adalah untuk mengukuhkan kedudukan Sarawak sebagai destinasi pelancongan utama dengan menyediakan pihak berkepentingan utama dengan pengalaman mendalam tentang tawaran unik Sarawak.

“Nilai media yang dijana ialah RM58,000 melalui TV5HD Thailand dengan 300,000 penonton,” katanya.

Beliau berkata sempena Arabian Travel Mart 2024, STB bekerjasama dengan RBA dan menjalankan Kemas Kini Produk Pelancongan Sarawak di Dubai dari 6 hingga 8 Mei 2024.

“Untuk Festival Muzik Dunia Hutan Hujan Sedunia (RWMF) yang akan datang, kami telah memastikan Malaysia Airlines (MH) sebagai rakan kongsi syarikat penerbangan rasmi kami.

“Ia untuk menerbangkan para artis, media dan penonton festival di samping bentuk kerjasama lain yang akan mendorong ketibaan pelawat ke Sarawak,” katanya.
 

Advertisement