Anda di sini

SME Bank dan UMK bentuk pakatan strategik

Advertisement
 Rakamkan gambar kenangan setelah meterainya MoU berkenaan.
MOU: Rakamkan gambar kenangan setelah meterainya MoU berkenaan.

KUALA LUMPUR: SME Bank Malaysia (SME Bank) memperkenalkan kerjasama inovatif dengan Universiti Malaysia Kelantan (UMK), yang memberi tumpuan dalam memperkasakan usahawan melalui Inisiatif Pembelajaran Sepanjang Hayat. 

Kolaborasi ini dimuktamadkan dengan pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) yang menggariskan dedikasi bersama untuk memupuk keusahawanan dalam sektor Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) Malaysia.

Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif SME Bank, Datuk Wira (Dr.) Aria Putera Ismail menekankan peranan penting pendidikan dan kerjasama dalam memacu pertumbuhan PMKS.

"Di SME Bank, kami menyedari betapa pentingnya pendidikan dan kerjasama dalam memupuk pertumbuhan PMKS. 

"MoU ini menandakan usaha kami untuk memanfaatkan kepakaran akademik dan sumber dari UMK untuk menyediakan penyelesaian yang disesuaikan sejajar dengan keperluan PMKS yang semakin berkembang.

"Disokong oleh kepakaran yang tidak ternilai CEDAR, anak syarikat milik penuh SME Bank yang telah berjaya melatih lebih 80,000 peserta program, kami yakin kerjasama ini akan memacu pembangunan keusahawanan dengan lebih ketara ke hadapan," katanya.

Sementara itu, Naib Canselor UMK Prof. Dato’ Dr. Razli Che Razak turut menyuarakan sentimen yang sama, menekankan peranan UMK sebagai rakan pendidikan terkemuka dalam bidang keusahawanan. 

"Perkongsian ini adalah bukti dedikasi kami ke arah memupuk ekosistem yang kondusif untuk PMKS untuk berkembang maju," katanya.

"Sebagai sebuah universiti keusahawanan dengan tumpuan khusus terhadap pengajian keusahawanan dan perusahaan, UMK komited untuk memperkasakan pemimpin perniagaan masa depan.

"Dengan gabungan tenaga bersama SME Bank, kami menyasarkan untuk  melengkapkan usahawan dengan pengetahuan dan ilmu yang diperlukan untuk mengemudi landskap perniagaan dinamik dengan berkesan.

“Kami berbesar hati untuk mengumumkan kerjasama keempat kami dengan  universiti tempatan. 

"Kolaborasi SME Bank sebelum ini dengan UiTM, UniSZA, dan UUM mencerminkan komitmen yang tidak berbelah bahagi kami untuk memperkasa dan memupuk pertumbuhan ekonomi. 

"Ini menyerlahkan dedikasi kami untuk menggabungkan pengetahuan, pendidikan dan inovasi dengan landskap perniagaan, sejajar dengan mandat utama SME Bank sebagai Institusi Kewangan Pembangunan (DFI),” kata Aria.

Di bawah MoU itu, kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam pelbagai aktiviti yang komprehensif, termasuk program pendidikan lepasan ijazah dan eksekutif, peluang penyelidikan dan pembangunan kolaboratif, penggunaan kemudahan makmal, program tautan industri, program latihan, pembangunan keusahawanan, dan bantuan pembiayaan.

MoU antara SME Bank dan UMK ditandatangani oleh Aria dan Naib Canselor UMK, Prof Dato' Dr. Razli Che Razak di hadapan Ketua Pegawai Strategi Korporat Kumpulan SME Bank, Datuk Dr. Mohammad Hardee Ibrahim dan Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dato' Dr. Nik Maheran Nik Muhammad.

SME Bank bersedia menerima kerjasama strategik, memupuk inisiatif dari peringkat akar umbi, dedikasi memperkasakan PMKS dan memupuk kemakmuran ekonomi negara. 

Untuk butiran lanjut mengenai program dan inisiatif SME Bank, sila layari www.smebank.com.my, halaman Facebook SME Bank, atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan SME Bank di 603-26037700.
 

Advertisement