Anda di sini

SME Bank, JPDC meterai MoU majukan pertumbuhan ekonomi Johor

Advertisement
 Aria (dua kiri) bersama wakil JPDC menunjukkan dokumen selepas majlis menandatangani MoU itu.
MOU: Aria (dua kiri) bersama wakil JPDC menunjukkan dokumen selepas majlis menandatangani MoU itu.

JOHOR BAHRU: SME Bank, peneraju utama dalam menyokong perusahaan kecil dan sederhana (PKS), menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Johor Petroleum Development Corporation Berhad (JPDC) untuk memajukan pertumbuhan ekonomi di Johor.

Presiden Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif SME Bank Datuk Dr. Aria Putera Ismail berkata, SME Bank tetap komited dalam usaha untuk memberi bantuan kewangan dan sokongan khidmat nasihat kepada PKS.

Katanya, sejak penubuhannya, SME Bank meluluskan lebih RM47 bilion pembiayaan kepada 23,820 PKS, dengan RM560.74 juta diperuntukkan khusus kepada usahawan di Johor.

"Kami bersedia untuk memanfaatkan kepakaran kami dengan kerjasama JPDC, agensi utama Kerajaan Persekutuan yang menyelia perancangan dan penyelarasan Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang (PIPC).

"Bersama-sama, kami berhasrat untuk memperkasakan pelaburan dan meningkatkan penyertaan usahawan tempatan dalam tenaga kerja dan kesediaan sumber perniagaan untuk industri minyak dan gas hiliran, petrokimia dan kimia dalam PIPC.

"Matlamat kami adalah untuk memupuk pengembangan perniagaan dan keusahawanan tempatan, memanfaatkan bukan sahaja Pengerang tetapi juga wilayah lain di negeri Johor dan seterusnya," katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Beliau berkata, dalam MoU berkenaan, kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam mengenal pasti dan memupuk prospektif vendor dari Pengerang Johor, dan Malaysia.

Katanya, ia menawarkan mereka bimbingan dalam pengurusan perniagaan dan kewangan, akses kepada pembiayaan, dan perkhidmatan sokongan penting lain.

Menurutnya, usaha itu bertujuan melengkapkan kontraktor tempatan dengan kemahiran dan keupayaan yang diperlukan untuk berkembang maju dalam industri minyak dan gas hiliran, petrokimia dan kimia.

"SME Bank menyediakan lebih daripada RM35 juta dalam pembiayaan untuk menyokong 30 pelanggan," katanya.

Sementara itu, Pemangku Ketua Eksekutif JPDC Izhar Hifnei Ismail berkata, Program Pembangunan Kontraktor (CDP) adalah unjuran daripada Program Kemahiran dalam Minyak dan Gas (SOGA) yang dilaksanakan oleh JPDC di PIPC sejak 2013. 

"Kami telah menyediakan kemahiran dan kecekapan kerja latihan, termasuk latihan kemahiran semula dan peningkatan kemahiran, untuk hampir 7,000 tenaga kerja Malaysia, dengan 95 peratus daripada mereka berjaya mendapat pekerjaan dalam sektor hiliran minyak dan gas, petrokimia, kimia dan tenaga di PIPC dan lokasi lain di Malaysia.

“Di bawah CDP, JPDC menyasarkan untuk menyediakan syarikat dan perusahaan kontraktor Malaysia bersaiz kecil dan sederhana dengan kemahiran dan kecekapan pengurusan perniagaan.

"Usaha ini bagi membolehkan mereka terus meningkatkan keupayaan dan kapasiti, dan melayakkan mereka untuk menyediakan perkhidmatan kepada minyak dan gas hiliran, industri petrokimia dan kimia bukan sahaja di PIPC dan Malaysia, tetapi juga di peringkat antarabangsa,” jelasnya.

Beliau berkata, seramai 30 peserta yang memenuhi kriteria CDP akan menjalani latihan dalam dua kelompok, dengan 15 dari kumpulan pertama akan dilatih pada 2024, dan 15 dari kumpulan kedua akan dilatih pada 2025.
 

Advertisement