Anda di sini

Peguam disabit bunuh isteri dan anak, dipenjara 40 tahun atas salah laku kewangan

Advertisement
 

WASHINGTON: Alex Murdaugh (gambar), seorang peguam Carolina Selatan yang disabitkan bersalah dalam perbicaraan berprofil tinggi tahun lalu kerana membunuh isteri dan anak lelakinya, dijatuhi hukuman penjara 40 tahun kelmarin atas salah laku kewangan.

Murdaugh, 55, keturunan keluarga hakim dan peguam elit, sudah menjalani hukuman penjara seumur hidup atas pembunuhan isterinya, Maggie, dan anak lelakinya, Paul, 22, pada Jun 2021, di taman memburu keluarga.

Murdaugh mengaku bersalah tahun lalu atas tuduhan mencuri berjuta-juta dolar daripada pelanggan firma peribadinya yang terkenal, dan dijatuhi hukuman penjara 27 tahun.

Dia kembali ke mahkamah kelmarin untuk mendengar hukuman atas pertuduhan konspirasi untuk melakukan penipuan bank dan membantu pengubahan wang haram.

Hakim Daerah Richard Gergel menjatuhkan hukuman penjara 40 tahun kepada Murdaugh, dijalani serentak dengan hukuman 27 tahun yang telah diterimanya.

Murdaugh mengaku bersalah terhadap pertuduhan persekutuan pada September, pada masa itu Peguam Negara Amerika Syarikat Adair Boroughs berkata peguam yang dibuang itu melakukan “jenayah kewangan yang banyak, berani dan tidak beradab.”

“Dia mencuri tanpa mengambil kira anak guamnya, firma guamannya, dan daripada orang lain yang mempercayainya,” kata Boroughs.

Perbicaraan pembunuhan tiga minggu Murdaugh yang disiarkan di televisyen tahun lalu menarik perhatian penonton di seluruh negara dan di luar negara.

Bukti daripada telefon bimbit anaknya menunjukkan Murdaugh merupakan satu-satunya orang yang bersama mereka di kandang anjing ladang itu beberapa minit sebelum Maggie dibunuh dengan senapang serangan dan Paul dibunuh dengan senapang patah.

Murdaugh menafikan telah membunuh isteri dan anak lelakinya, tetapi mengaku mencuri berjuta-juta dolar daripada pelanggan firma guamannya untuk membiayai ketagihan opioidnya.

Malah sebelum perbicaraan selesai, Netflix dan HBO telah segera mengeluarkan dokumen-drama mengenai kes itu. — AFP 
 

Advertisement