Anda di sini

Hospital Al-Shifa musnah sepenuhnya 

Advertisement

Selepas diserang, dikepung dan dibakar tentera Zionis dalam operasi dua minggu 

Gambar gabungan menunjukkan kerosakan pada Hospital Al-Shifa (atas) selepas tentera Israel berundur dari hospital tersebut kelmarin dan rakyat Palestin yang hilang tempat tinggal berhimpun di luar Hospital Al-Shifa di Gaza pada 10 Disember, 2023. — Gambar AFP
Gambar gabungan menunjukkan kerosakan pada Hospital Al-Shifa (atas) selepas tentera Israel berundur dari hospital tersebut kelmarin dan rakyat Palestin yang hilang tempat tinggal berhimpun di luar Hospital Al-Shifa di Gaza pada 10 Disember, 2023. — Gambar AFP

KOTA GAZA: Orang ramai merenung runtuhan hospital terbesar Gaza kelmarin, terkedu dengan kerosakan dan kematian akibat pertempuran sengit dua minggu antara Hamas dan tentera Israel.

Orang ramai berdiri di tengah-tengah runtuhan dan timbunan tanah yang besar di sekitar bangunan lima tingkat di kompleks Al-Shifa yang pernah menjadi tempat perlindungan bagi pesakit dan penduduk Gaza.

“Mayat bergelimpangan di Kompleks Perubatan Al-Shifa. Pasukan perubatan masih bekerja di lapangan untuk mengeluarkan mayat dan orang yang cedera di sekeliling dan di dalam,” kata Fares Afanah, pegawai perkhidmatan ambulans di utara Gaza.

Pada awal pagi 18 Mac, tentera Israel melancarkan serbuan ke atas hospital, menyatakan mereka menyasarkan pusat operasi Hamas – operasi yang bertukar menjadi pertempuran besar di dalam dan sekitar kompleks itu.

Dalam tempoh dua minggu, 200 pejuang terbunuh dan ratusan lagi ditahan – manakala agensi Pertahanan Awam di Gaza yang dikendalikan Hamas berkata “300 pejuang syahid” terbunuh.

“Tiada pusat perubatan, ia musnah sama sekali. Kubur besar yang dibina di sini musnah,” kata Afanah.

Apabila serangan pada 7 Oktober Hamas ke atas Israel mencetuskan perang di Gaza, Al-Shifa menjadi tempat orang berlindung, tetapi Israel berkata pusat arahan dan kawalan Hamas tersembunyi di bawahnya.

Hamas telah menafikan tuduhan Israel dan serbuan tentera Israel ke atas hospital itu pada November mencetuskan kebimbangan sedunia terhadap kakitangan, pesakit dan orang yang berlindung di kawasannya.

Beberapa bulan kemudian, Israel kembali untuk operasi yang lebih lama dan lebih kuat termasuk pertempuran sengit, serangan udara dan penangkapan besar-besaran.

Al-Shifa dikelilingi oleh kejiranan Kota Gaza yang sudah rata, satu imej AFP menunjukkan serpihan keluli dan konkrit hancur.

Namun di tengah-tengah kemusnahan itu, masih ada orang, ada yang membawa beg atau menolak basikal.

“Sudah tentu pengeboman itu menakutkan, mereka mengebom siang dan malam. Orang ramai di sini terpaksa berjimat dengan makanan yang ada,” kata Anwar el Jondi. “Kami tidak makan selama beberapa hari.”

Laporan PBB baru-baru ini memberi amaran bahawa utara Semenanjung Gaza akan menghadapi kebuluran melainkan lonjakan bantuan tiba di kawasan itu.

Tetapi terdapat cabaran untuk membawa makanan ke utara Gaza, dan beberapa kejadian tembakan maut atau rempuhan menambah kesukaran untuk menyalurkan makanan kepada orang yang memerlukannya.

Tahap kemusnahan di kompleks itu, yang pernah menempatkan pusat pembedahan dan pakar, begitu teruk sehingga ia menimbulkan persoalan tentang masa depannya.

“Hospital itu musnah sepenuhnya, bermakna ia tidak lagi sesuai untuk apa-apa, sama ada untuk pesakit atau untuk hidup, ia hampir musnah sepenuhnya. Ini bermakna hospital itu perlu dirobohkan,” kata seorang lelaki Palestin, enggan memberikan namanya. — AFP 
 

Advertisement