Anda di sini

RWMF 2024 pada 28-30 Jun bertema Evolusi, tampilkan Kitaro dan Zainal Abidin

Advertisement
Abdul Karim bergambar bersama poster kecil RWMF 2024 sebagai tanda kenangan bersama (dari kanan) Sharzede, Dennis, Sebastian dan Snowdan.
Abdul Karim bergambar bersama poster kecil RWMF 2024 sebagai tanda kenangan bersama (dari kanan) Sharzede, Dennis, Sebastian dan Snowdan.

KUCHING: Festival Muzik Hutan Hujan Sedunia (RWMF) 2024 yang bakal berlangsung dari 28 hingga 30 Jun di bawah tema Evolusi bakal menampilkan artis legenda Kitaro dan Datuk Zainal Abidin.

 Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, bersama mereka memeriahkan festival ke-27 itu nanti adalah 68 pemuzik antarabangsa dari 15 negara dari enam benua serta 63 artis Malaysia. 

"Terkenal dengan muzik instrumental elektroniknya yang inovatif, Jelajah Dunia Kitaro Live menjanjikan pengalaman yang memukau, menandakan penampilan pertamanya pada festival kita.

"Kitaro dianggap sebagai salah satu aksi muzik yang paling menonjol dalam muzik zaman baharu. 

"Beliau memainkan kira-kira 50 instrumen dan mempunyai koleksi besar instrumen tradisional dari seluruh dunia," ujarnya pada pelancaran RWMF 2024 di sini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak  Datuk Sebastian Ting dan Datuk Snowdan Lawan, Pengerusi Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) Datuk Dennis Ngau dan Ketua Pegawai Eksekutif STB Sharzede Datu Salleh Askor.

Abdul Karim berkata, legenda tanah air dari Semenanjung Malaysia Datuk Zainal Abidin, yang terkenal dengan lagu hitnya 'Hijau' sejak lebih tiga dekad, bakal membuat penampilan istimewa pada RWMF kali ini.

Pada masa sama katanya, anak kelahiran Sarawak Belle Sisoski yang baru berusia 18 tahun akan turut beraksi.

Beliau merupakan pemenang tempat kedua dengan lagunya 'Stop Your Games' pada Peraduan Lagu Komanwel 2022/2023 daripada 20,000 penyertaan lagu yang diterima dari seluruh dunia.

Diraikan kerana menggunakan platform kreatifnya untuk meningkatkan kesedaran tentang hak orang asal, pemuliharaan alam sekitar dan muzik di Sarawak, karya dan kaedah penceritaan Belle mendapat pengiktirafan di peringkat tempatan dan antarabangsa, katanya.

"Usaha Belle untuk berhubung dengan generasi muda dan memperkenalkan mereka kepada pelbagai jenis instrumen tradisional Sarawak melalui muziknya benar-benar menjadikan RWMF 2024 istimewa," tambahnya.

Selain itu, turut ditampilkan artis seperti Alena Murang, The Borneo Collective, Tuni Sundatang, Nisa Addina, Zarul@OurBodySound, Salammusik, The Color of Sounds Malaysia, dan Adrian G.

Datang dari Cuba ialah Kelab Sosial Havana, kumpulan dinamik sembilan ahli dari Cuba, Singapura, Venezuela dan Amerika Syarikat, jelasnya.

"Mereka berkongsi rasa cinta yang mendalam terhadap muzik Cuba dan Latin yang bukan sahaja sebagai pemuzik, tetapi juga duta kebudayaan ke sini.

"Kelab Sosial Buena Vista yang ikonik, Kelab Sosial Havana menjanjikan kelainan baharu pada tradisi mereka.

"Selain itu, Alright Mela Meets Santoo dari Pakistan dan Perancis, Bourbon Lassi dari Australia, Imarhan dari Algeria dan Perancis, Krakatau Ethno dari Indonesia, Nini dari Taiwan, Rhythm Rebels yang menampilkan Selonding Bali Aga dari Indonesia, Rizal Hadi dan 'Folk' dari Indonesia dan Tribal Tide dari Singapura.

"Kita menjangkakan untuk mengatasi jumlah hadirin RWMF 2023 sebanyak kira-kira 20,000 untuk tiga hari penganjuran festival berkenaan," katanya.

Tiket untuk RWMF 2024 bagi pas tiga hari dijual pada harga RM635 untuk dewasa, sementara pas sehari untuk orang dewasa ditawarkan pada harga awal RM235, prajualan RM283 dan jualan pintu RM333. 

Kanak-kanak berumur tiga hingga 12 tahun boleh menyertai keseronokan dengan pas satu hari berharga RM80, manakala kemasukan percuma untuk kanak-kanak di bawah umur tiga tahun. 

Hadiah menarik menanti pembeli tiket pas tiga hari awal yang berpeluang menyertai sesi cabutan bertuah RWMF 2024 sekali gus menyokong pelancongan Sarawak yang meneruskan inisiatif pelancongan dan kemampanan yang bertanggungjawab.

Baru-baru ini, RWMF diiktiraf sebagai salah satu daripada 25 festival antarabangsa terbaik dan turut meraih Anugerah Kempen PR Global Terbaik pada Anugerah Forum Komunikasi Dunia DAVOS (WCFA) 2023 atas inisiatifnya yang mampan.
 

  • oleh
  • Advertisement