Anda di sini

"SUARA" - Bengkel Teknik Vokal Koir Sarawak dari 19 hingga 21 April

Advertisement
Pendidik muzik dan guru dari pelbagai bahagian di Malaysia dan Sarawak berkumpul untuk Bengkel Koir Koir Sarawak pada Januari lalu anjuran KCS.
Pendidik muzik dan guru dari pelbagai bahagian di Malaysia dan Sarawak berkumpul untuk Bengkel Koir Koir Sarawak pada Januari lalu anjuran KCS.

KUCHING: 'SUARA' - Bengkel Teknik Vokal Koir Sarawak anjuran Persatuan Koral Kuching dengan kerjasama Akademi Koral Muda akan diadakan dari 19 hingga 21 April di Kolej Universiti i-CATS di sini.

Menurut satu kenyataannya, bengkel tersebut bersedia untuk merevolusikan landskap muzik paduan suara di rantau ini.

"Objektif utama bengkel 'SUARA' adalah untuk menyatukan pendidik muzik, konduktor pelajar, ketua koir dan peminat vokal dari pelbagai latar belakang di seluruh Sarawak. 

"Bersama-sama, mereka akan memulakan perjalanan untuk meningkatkan kualiti muzik koral di Kuching, memupuk lebih mendalam pemahaman tentang teknik vokal dan memurnikan kemahiran mengendalikan.

"Berdasarkan kejayaan Bengkel Koir-Koir Sarawak baru-baru ini yang menarik lebih 70 peserta dari seluruh Malaysia, acara yang akan datang ini bertujuan untuk memperhalusi lagi kemahiran konduktor, pendidik dan peminat koir. 

"Bengkel ini akan menampilkan pelbagai topik yang komprehensif termasuk teknik vokal, klinik, kelas induk dan konsert, yang merangkumi tiga hari pengalaman pembelajaran yang mendalam," katanya.

Acara transformatif tersebut bakal menampilkan dua personaliti yang disegani dalam bidang muzik paduan suara dan vokal iaitu Mak Chi Hoe, konduktor paduan suara yang memenangi anugerah, penyanyi, pengadil dan pakar acara. 

Dengan pujian yang merangkumi persembahan antarabangsa dan usaha pendidikan, kepakaran Mak Chi Hoe menjanjikan untuk memperkayakan pemahaman peserta tentang teknik vokal paduan suara dan dinamik paduan suara.

Wendy Yong, seorang soprano terkenal yang berasal dari Kuching, Sarawak, juga akan berkongsi kepakarannya pada bengkel tersebut. 

Dengan latar belakang persembahan vokal dan persembahan antarabangsa, Wendy Yong membawa perspektif unik kepada seni nyanyian solo.

Para peserta boleh menjangkakan gabungan dinamik ceramah, sesi interaktif dan demonstrasi praktikal, yang berakhir dengan konsert yang menampilkan Mak Chi Hoe, Wendy Yong, Koir Dewan SJPS yang memenangi anugerah, Koir KCS yang dikendalikan oleh Benedict JC Lo, dan You Ran Ladies Ensemble dikendalikan oleh Wong Yung Fung.

Tempah tempat anda sekarang dengan mendaftar di pautan yang disediakan pautan pendaftaran: https://forms.gle/ot4NHbrNDrHqMaPw5.

Untuk butiran lanjut, dapatkan buku kecil maklumat kami di sini: https://tinyurl.com/kcs-suara
 

Advertisement