Anda di sini

Hotel Roxy Impiana dibuka selepas 18 bulan kerja pengubahsuaian

Advertisement
(Dari kiri kedua) Malcom, Lee, Awang Tengah, Zaidi dan yang lain merakam kenangan di hadapan Hotel Roxy Impiana yang baru diubah suai dan dirasmikan hari ini. - Gambar Roystein Emmor
(Dari kiri kedua) Malcom, Lee, Awang Tengah, Zaidi dan yang lain merakam kenangan di hadapan Hotel Roxy Impiana yang baru diubah suai dan dirasmikan hari ini. - Gambar Roystein Emmor

KUCHING: Satu majlis perasmian besar-besaran telah diadakan untuk Hotel Roxy Impiana di sini hari ini selepas menjalani 18 bulan kerja pengubahsuaian untuk menghidupkan semula bangunan yang dahulunya terbiar.

Terletak di Jalan Tun Ahmad Zaidi Adruce, bangunan itu mula dibina pada 1967 dan dibuka kepada pelanggan sebagai Country View Hotel iaitu tempat karaoke popular untuk penduduk tempatan yang menampilkan kumpulan muzik Filipina.

Pengurusan bangunan telah ditukar pada akhir 1980-an dan ia kemudiannya dinamakan semula sebagai Hotel Impiana sebelum ditinggalkan pada awal 2000 selama kira-kira 20 tahun.

Bangunan itu sering dikaitkan dengan hantu oleh penduduk tempatan kerana keadaannya yang usang sebelum Tecktonic & Sons Holdings, pemaju hartanah yang mapan, mengambil alih bangunan itu untuk membaik pulihnya sebagai hotel butik baharu.

Semasa merasmikan pembukaan semalam, Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, ia adalah sambutan kejayaan kelahiran semula sebuah hotel lama yang terbiar.

Hotel Roxy Impiana dibuka kepada orang ramai selepas menjalani kerja-kerja pengubahsuaian selama 18 bulan. - Gambar Roystein Emmor
Hotel Roxy Impiana dibuka kepada orang ramai selepas menjalani kerja-kerja pengubahsuaian selama 18 bulan. - Gambar Roystein Emmor

“Konsep (memulihkan bangunan terbiar) bukan sahaja mempunyai potensi besar untuk pembangunan ekonomi tetapi juga mewakili komitmen yang lebih mendalam kepada pertumbuhan yang mampan dan inklusif,” katanya.

Awang Tengah berkata perancangan bandar memainkan peranan penting dalam membentuk bandar dan perancangan yang bernas serta strategik akan mewujudkan ruang yang lebih sesuai untuk didiami dan bertenaga untuk rakyat.

"Konsep menghidupkan semula bangunan lama yang terbiar yang kita lihat hari ini selaras dengan visi ini.

"Daripada membina struktur baharu dari awal, kita menggunakan semula aset sedia ada, memelihara warisan seni bina dan sejarah bandar kita dan mengurangkan tekanan pada sumber,” katanya.

Justeru, Awang Tengah memuji Tecktonic & Sons Holdings kerana berpandangan jauh dalam mencari nilai dalam bangunan terbiar sebelum melabur di dalamnya untuk mendapatkan semula status mereka sebagai mercu tanda dalam kalangan masyarakat setempat.

Pengarah Urusan Tecktonic & Sons Holdings Lee Chin Teck pula berkata bangunan Hotel Roxy Impiana telah wujud sebelum Wisma Saberkas sedia ada dibina di Jalan Tun Abang Haji Openg tetapi hartanah itu mengalami perubahan pemilikan kira-kira 10 kali berdasarkan rekod hak milik tanah.

Lee berkata anggaran kos untuk membaik pulih Hotel Roxy Impiana daripada keadaan rosak adalah antara RM12 dan RM15 juta tetapi ia adalah pelaburan berbaloi.

“Sebagai pemaju, tugas saya bukan sahaja membina pangsapuri atau rumah kedai. Saya tidak boleh (tahan) melihat mana-mana bangunan terbiar di bandar Kuching. 

“Itulah tugas saya kerana untuk menukar bangunan yang dikhabarkan berhantu menjadi hotel moden bukanlah sesuatu yang boleh dilakukan oleh semua orang,” katanya.

Lee menggariskan komitmennya untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk menjadikan Kuching sebagai bandar yang lebih baik dan Tecktonic & Sons Holdings telah membanggakan rekod prestasi yang luar biasa dalam memulihkan dan membina semula bangunan terbiar.

Semasa majlis perasmian, Tecktonic & Sons Holdings turut melancarkan projek pembangunan hartanah terbaru mereka, iaitu pangsapuri Springvale dan Summervale yang kedua-duanya terletak secara strategik dalam hab komersial dan kediaman utama Taman BDC dan Saradise.

Diskaun sebanyak RM14,000 ditawarkan sehingga Chap Goh Mei atau hari ke-15 perayaan Tahun Baharu Cina kepada pelanggan yang membuat tempahan untuk pangsapuri Springvale atau Summervale.

Hadir sama pada majlis perasmian Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan  Datuk Malcom Mussen Lamoh dan Setiausaha Tetap Kementerian Sumber Asli dan Pembangunan Bandar Datu Zaidi Mahdi.

Advertisement