Anda di sini

Curtin Malaysia adakan Festival Filem Kenyalang Kedua pada 23 dan 24 Mei

Advertisement
Ngu (kiri) dan poster penganjuran Festival Filem Kenyalang 2024 pada Mei tahun ini.
Ngu (kiri) dan poster penganjuran Festival Filem Kenyalang 2024 pada Mei tahun ini.

MIRI: Jabatan Media dan Komunikasi Fakulti Kemanusiaan dan Sains Kesihatan di Curtin University Kampus Malaysia (Curtin Malaysia) akan mengadakan Festival Filem Kenyalang Kedua (KFF 2) pada 23 dan 24 Mei tahun ini, sempena ulang tahun ke-25 penubuhan Curtin Malaysia.

Disokong oleh FINAS Sarawak, Kumpulan Media Sarawak (TVS) dan Freedom Film Network, festival filem itu diterajui oleh sekumpulan pelajar Sarjana Muda Komunikasi daripada Jabatan Media dan Komunikasi yang menggelarkan diri mereka sebagai Kumpulan M-Project.

Kumpulan itu bertujuan memberi inspirasi dan memperkasakan bakat filem muda dan memupuk penglibatan dan kerjasama kreatif antara industri media dan masyarakat tempatan.

Ketua Jabatan Media dan Komunikasi Dr Ngu Ik Ying memberitahu, KFF mencerminkan komitmen Curtin Malaysia untuk mempromosikan kandungan Borneo dan melibatkan diri dengan komuniti kreatif tempatan serta memanfaatkan statusnya sebagai universiti milik Kerajaan Sarawak yang menawarkan kualiti Australia, pendidikan untuk memajukan bakat Sarawak.

“Festival Filem Kenyalang bertujuan mempromosikan Curtin Malaysia sebagai hab kreatif di Sarawak Utara dan Borneo untuk memupuk kerjasama yang memenangi anugerah.

“Kemuncak festival tahun ini ialah peluang untuk penonton tempatan melihat penyertaan pelajar dari kampus global Curtin University serta pembentangan penyelidikan kreatif oleh ahli akademik mereka. 

"Acara ini akan menyediakan ruang untuk penyelidikan yang lebih terlibat dan menggalakkan penciptaan keseronokan estetik dalam karya ilmiah dan seni," tambah beliau. 

Menurut Dr Ngu, tempat untuk mempamerkan penyelidikan kreatif agak terhad di Malaysia, jadi beliau berharap KFF akan berfungsi sebagai platform berkesan untuk sarjana penyelidikan kreatif untuk menarik minat penonton dan mempamerkan hasil penyelidikan filem berasaskan amalan mereka.

Selain itu, ia juga akan menyediakan platform untuk pembikin filem muda yang bercita-cita tinggi atau yang pertama kali mempamerkan kerja mereka, bertemu pembuat filem berpengalaman untuk bimbingan dan berhubung dengan rakan kongsi industri untuk mendapatkan pembiayaan.

"Kami sedang meneroka cara yang berbeza untuk menganjurkan festival filem yang benar-benar akan memberi manfaat kepada pelajar, sarjana dan masyarakat tempatan kami dengan menggabungkan kritikan teori dengan pengeluaran dan ekspresi kreatif," katanya.

“Melalui Festival Filem Kenyalang, kami berharap dapat mempromosikan kandungan tempatan dan menyediakan peluang sama rata untuk semua minda kreatif di Borneo. Ia akan menjadi platform untuk mereka meluahkan perasaan dan melibatkan diri dengan pelbagai etnik di Sarawak,” katanya.

Festival ini akan terdiri daripada tiga kategori iaitu Pelajar (sekolah menengah/universiti), Terbuka (pembuat filem awam) dan Khas (penyelidik kreatif). 

Ia terbuka kepada semua rakyat Malaysia dan penyertaan adalah percuma. 

Pelajar antarabangsa atau ekspatriat yang bekerja di Malaysia juga dialu-alukan untuk mengambil bahagian.

Tayangan akan berlangsung di teater mini Jabatan Media dan Komunikasi, Cinema Lite, dengan pra-acara di Pustaka Negeri Sarawak, Miri yang menampilkan ceramah tentang kreativiti skrin dan penceritaan digital, ia juga akan menampilkan tayangan beberapa filem pendek yang memenangi anugerah tahun sebelumnya, filem dan dokumentari.

Penggemar filem dan penyelidik kreatif boleh menghantar filem pendek dan dokumentari mereka dalam apa jua panjang, sebaik-baiknya dengan kandungan Sarawak atau Borneo, ke Festival Filem Kenyalang sehingga 31 Mac 2024. 

Untuk mendaftar menyertai festival filem, isi Borang Penyerahan Festival Filem Kenyalang (KFF) 2024 di https://bit.ly/KenyalangFilmFest.

Advertisement