Anda di sini

Lebih 100 karya seni mendiang Chong dipamer di Galeri Hoan La Promenade Mall 

Advertisement
Loh bergambar dengan beberapa lukisan mendiang ibunya.
Loh bergambar dengan beberapa lukisan mendiang ibunya.

KOTA SAMARAHAN: Lebih 100 karya seni artis realisme, mendiang Chong Liew Syn, kini dipamerkan di pameran seni ‘Hidden Gems: The Life Works of Chong Liew Syn’ di Galeri Hoan, La Promenade Mall di sini.

Lukisan-lukisan itu, yang kebanyakannya baharu pertama kali dipertontonkan kepada umum, adalah antara karya kreatif Chong yang lukisannya terdiri daripada seni pegun yang realistik yang mengimbau kembali landskap Kuching.

Mendiang Chong, yang meninggal dunia pada 1999 pada usia 50 tahun, merupakan pengasas Sekolah Seni Halus Sarawak, iaitu sekolah seni bertauliah kerajaan pertama di negeri ini.

Institusinya di Padungan, Kuching, menghasilkan banyak tokoh seni Sarawak masa kini, apatah lagi sejumlah VIP dalam pelbagai bidang, daripada politik hingga penyelidikan saintifik.
 
Galeri Hoan, dengan bantuan Hock Seng Lee, telah mengusahakan pameran Chong selama hampir sedekad.

 The Life Works of Chong Liew Syn’.
Hoan (kiri) dan Lau di galeri di mana lebih 100 lukisan Chong akan dipamerkan untuk persembahan seni ‘Hidden Gems: The Life Works of Chong Liew Syn’.

“Anak lelaki Chong, Ken Loh, telah membuka arkib keluarga dan memberi kami keistimewaan untuk menyaring kerja-kerja penting yang tidak pernah dilihat sebelum ini.
 
“Terdapat permata sebenar, sejarah dan signifikan kepada senario seni Sarawak yang kami temui semula,” kata pengarah galeri itu Hoan Kee Huang.

Koleksi pameran itu merangkumi keseluruhan kerjaya Chong di mana karya seni yang ditampilkan telah dicipta menggunakan medium seperti cat air, cat minyak dan akrilik.
 
Loh memberitahu The Borneo Post bahawa lukisan itu dipilih oleh pasukan pakar Galeri Hoan dan bekas pelajar ibunya.

“Kami memilih lukisan bermula dari 1960-an hingga 1990-an, dari masa ibu saya belajar seni di Hong Kong, sehinggalah ketika dia meninggal dunia pada 1999.
 
“Bukan satu tugas yang mudah untuk memilih lukisan ini kerana setiap satunya adalah unik dan kita semua mempunyai kegemaran masing-masing,” katanya sambil menambah bahawa karya seni yang dipilih untuk pameran itu hanyalah sebahagian daripada koleksi keluarga.

Beberapa lukisan Chong sebelum ini yang dicipta menggunakan cat minyak.
Beberapa lukisan Chong sebelum ini yang dicipta menggunakan cat minyak.

Dia menyifatkan pertunjukan seni itu sebagai impian yang menjadi kenyataan kerana kebanyakan lukisan ini telah disimpan di kedai keluarganya, yang merupakan lokasi sekolah seni sebelum ini.
 
“Kebanyakannya tidak disentuh sejak dia meninggalkan kami pada 1999, bahan pengajarannya, buku, lukisan dan sebagainya. Saya juga sibuk dengan perniagaan dan tidak mempunyai masa, sumber dan pengetahuan untuk memulakan pameran seni.

“Tetapi keadaan mula berubah apabila Hoan muncul dan menawarkan untuk mengemas karya seni dan mencadangkan agar kami boleh mula membuka jalan ke pameran solo.
 
“Jadi inilah kita, dengan beberapa karya seni terbaik ibu saya dipamerkan. Ia adalah kemeriahan warna, kehidupan dan pertemuan semula, dan saya sangat berterima kasih kepada pasukan yang membuat ini semua berlaku,” katanya.

Loh, yang kini menjalankan perniagaan keluarga perubatan Cina, berkongsi bahawa walaupun dia tidak berkongsi bakat seni yang sama seperti mendiang ibunya, dia masih mengingati sifat tidak mementingkan diri sendiri.

White Blossoms adalah salah satu lukisan terakhir Chong sebelum dia meninggal dunia pada tahun 1999.
White Blossoms adalah salah satu lukisan terakhir Chong sebelum dia meninggal dunia pada tahun 1999.

“Bagi saya, ibu saya bukan sahaja seorang pelukis yang hebat. Dia seorang yang sentiasa berada di sekeliling dan mengambil berat tentang saya sejak saya dilahirkan sehingga saya menamatkan pengajian di universiti,” katanya.

Beliau juga berkata di rumah, Chong suka menanam bunga, selain bermain piano dan menyanyikan beberapa lagu karaoke kegemarannya.
 
“Rumah belakang rumah kami seperti zoo mini dengan pelbagai jenis burung, ikan dan bunga.

Lukisan landskap Sungai Sarawak oleh Chong sebelum Kuching Waterfront dibina.
Lukisan landskap Sungai Sarawak oleh Chong sebelum Kuching Waterfront dibina.


 
"Saya rasa itulah sebahagian cara dia mendapat inspirasi, iaitu melalui perkara yang dia lihat dan sentuh."
 
"Dia berharap pelawat ke pertunjukan seni itu dapat melihat 'keindahan tanah air kita, lukisan landskap, orang ramai, budaya, dan banyak perkara di sekeliling kita' melalui lukisan ibunya.
 
"Ia benar-benar menakjubkan dan unik, sesuatu yang anda tidak akan dapati di tempat lain.

"Saya harap kita boleh belajar untuk mencintai perkara-perkara yang mengelilingi kita. Seni adalah berkuasa kerana ia menggalakkan komunikasi antara budaya, mengekalkan sejarah.
 
“Saya berharap dengan pameran ini, kita akan terus menyumbang kepada persada seni tempatan dan memberi inspirasi kepada komuniti seni tempatan kita untuk maju dan berkembang,” katanya.

: Beberapa lukisan Chong dipamerkan di pameran seni selama lapan minggu itu.
: Beberapa lukisan Chong dipamerkan di pameran seni selama lapan minggu itu.


 
Pameran seni, yang terbuka kepada orang ramai, juga akan menjadi pertemuan semula penuh emosi bukan sahaja untuk orang tersayang Chong tetapi juga pelajarnya.

Salah seorang bekas pelajarnya Augustine Lau, bersama-sama dengan Hoan, memilih lukisan itu untuk dipamerkan di pameran seni itu.
 
“Kami memilih karya dari tempoh yang berbeza untuk menunjukkan transformasi gayanya dan bagaimana seninya telah berkembang selama ini.

“Beberapa karya seni dalam koleksi itu termasuk lukisan awalnya apabila dia menjadi anak didik artis realisme terkenal China dan pelukis minyak Ma Jiabao semasa berada di Hong Kong.
 
"Kami juga terjumpa lukisan bertarikh tahun 1998 yang memaparkan sejambak bunga yang besar dan apa yang kami dapat lihat, ini mungkin lukisan terakhirnya kerana dia sakit ketika itu," katanya.

Dia berkata ia adalah pengalaman yang cukup emosional apabila dia mula-mula menjejakkan kaki kembali ke studio seni Chong untuk memilih lukisan.
 
"Saya meninggalkan sekolah pada tahun lapan puluhan tetapi terus melawatnya sekali-sekala untuk 10 tahun akan datang jadi beberapa lukisan yang dia telah buat, saya tidak berpeluang untuk melihatnya dan melihat lukisan itu selepas bertahun-tahun.

“Tambahan pula, lukisan-lukisan itu kekal tersimpan di dalam studio walaupun selepas bertahun-tahun termasuk yang dicipta pada tahun tujuh puluhan,” katanya.
 
Lau berkata, pameran seni itu juga diadakan sempena ulang tahun ke-25 pemergian Chong.

“Kami mahu mengadakan pameran ini untuk memberi penghormatan kepada hasil kerja beliau dan memberi kesedaran kepada orang ramai bahawa terdapat artis sebegitu di Sarawak yang telah menyumbang kecemerlangan seni beliau kepada negeri ini,” katanya.
 
‘Permata Tersembunyi: Karya Kehidupan Chong Liew Syn’, yang akan berlangsung selama lapan minggu, akan dirasmikan oleh Timbalan Premier Datuk Amar Dr Sim Kui Hian pada Jumaat ini (19 Januari) jam 7 malam.

: Beberapa lukisan Chong dipamerkan di pameran seni selama lapan minggu itu.
: Beberapa lukisan Chong dipamerkan di pameran seni selama lapan minggu itu.


 
Sesetengah lukisan akan kekal sebagai koleksi peribadi keluarga Chong, tetapi pengumpul seni akan mendapat peluang untuk membeli karya seni ini semasa tempoh pameran, sebelum arkib keluarga ditutup semula.
 
Untuk maklumat lanjut, lawati hoangallery.com atau cari @HoanArtGallery di media sosial. Kemas kini juga boleh didapati di lapromenademall.com.my dan @LaPromenadeMall.

Advertisement