Anda di sini

HPDC dan HDC umum perkongsian di Ekspo Halal London

Advertisement
 

KUCHING: Halal Products Development Company (HPDC), sebuah syarikat milik penuh Public Investment Fund (PIF) telah menamatkan penyertaannya dalam Ekspo Halal London 2023, salah satu acara halal global di United Kingdom. 

Menurut satu kenyataan, semasa pameran itu, HPDC menandatangani perjanjian perkongsian dengan Halal Development Corporation Berhad (HDC) untuk memperkasakan pertumbuhan industri halal di Arab Saudi dan global.

Mengikut syarat perkongsian, kedua-dua syarikat akan bertukar maklumat mengenai amalan peneraju industri dan model ekosistem halal yang berjaya. 

Di samping memupuk hubungan komersial antara pihak berkepentingan dalam pelbagai sektor halal, perjanjian itu akan meluaskan skop kerjasama dengan memudahkan penglibatan bersama pengeksport dan pelabur halal.

"Melalui perkongsian dan perjanjian strategik kami, kami di HPDC berusaha menghubungkan vendor, pengedar dan perniagaan yang beroperasi dalam industri halal di seluruh dunia.

“Kami teruja untuk menyertai perkongsian penting ini yang membolehkan kami memanfaatkan sumber yang dikongsi untuk memberi sumbangan penting kepada pengembangan industri.
 
"Dengan perjanjian ini, matlamat kami adalah untuk mewujudkan ekosistem dinamik di Arab Saudi yang meningkatkan ekonomi tempatan, menjemput pelabur antarabangsa dan meningkatkan perdagangan halal di seluruh dunia,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Pembangunan Produk Halal Fahad AlNuhait.

Kerjasama tersebut melangkaui penjajaran perniagaan semata-mata, ia merangkumi visi bersama untuk memacu industri halal ke tahap baharu di peringkat global. 

“Dengan pengalaman luas HDC dalam membina ekosistem halal yang komprehensif, kami akan memberikan nasihat khusus, strategi pelaburan, kerjasama inovasi, pemindahan teknologi dan perkongsian pemikiran pemimpin industri.

"Kami percaya HDC boleh menyediakan model operasi yang terbukti berkesan, bersama ekosistem halal yang mampan bukan sahaja membawa manfaat yang besar kepada Arab Saudi tetapi juga meluaskan impak positifnya ke skala global dan seterusnya.

"Kedua-dua organisasi akan terus bekerjasama dengan pemegang kepentingan utama dalam industri halal global dan bersama-sama berusaha ke arah membentuk ekosistem halal, memastikan ketelusan dan kecekapan sepanjang jalan.

"Melalui pelaburan modal dan khidmat nasihat, HPDC berusaha menempatkan industri pengeluaran halal di Arab Saudi, mengukuhkan keupayaan sektor itu di peringkat global dan mempromosikan faedah holistik gaya hidup halal," kata Ketua Pegawai Eksekutif Halal HDC Hairol Ariffein Sahari.

HPDC menyasarkan untuk meletakkan Arab Saudi sebagai hab halal global dan memudahkan kepelbagaian ekonomi selaras dengan objektif Wawasan Saudi 2030.

Diadakan di Stadium Tottenham dari 1 hingga 3 Disember, Ekspo Halal London menghimpunkan pemegang kepentingan dalam industri halal di bawah satu bumbung yang mewakili pelbagai sektor. 

Acara itu menyediakan platform yang meriah untuk perniagaan, individu dan organisasi untuk mempamerkan produk mereka, terlibat dalam perbincangan bermakna, rangkaian dan berhubung untuk meneroka sempadan seterusnya industri halal global.

Advertisement