Anda di sini

Sarawak sasar gelaran juara kejohanan bola tampar remaja bawah 16

Advertisement
Lau (lima dari kiri) menyerahkan bendera negeri kepada Ting (lima kanan) di sini, semalam.
Lau (lima dari kiri) menyerahkan bendera negeri kepada Ting (lima kanan) di Sibu, semalam.

SIBU: Temenggong Dato Vincent Lau berharap pasukan lelaki dan perempuan Sarawak akan memanfaatkan tempat sendiri untuk memenangi Kejohanan Bola Tampar Remaja Bawah 16 Tahun Milo-Malaysia Ke-21 2023 yang berlangsung di sini dari 21 hingga 25 November.

Presiden Persatuan Bola Tampar Sarawak (SAVA) itu berkata beliau menetapkan sasaran untuk muncul juara dalam kedua-dua kategori (lelaki dan perempuan).

Sambil menyatakan persaingan sengit daripada pasukan negeri lain, Lau percaya pasukan lelaki dan perempuan Sarawak akan melakukan yang terbaik.

Sebanyak 11 negeri termasuk Sarawak akan mengambil bahagian dalam Kejohanan Bola Tampar Remaja Bawah 16 Tahun Milo-Malaysia Ke-21 2023 di Stadium Tertutup Bola Tampar Sibu, Taman Rejang di sini.

Sarawak, Pulau Pinang, Johor, Kuala Lumpur, Pahang dan Selangor bertanding dalam kedua-dua kategori perempuan dan lelaki, manakala Sabah, Terengganu dan Negeri Sembilan hanya membariskan pasukan lelaki. Melaka dan Kedah menyertai kategori perempuan.

Lau berkata pihaknya dapat membawa pertandingan peringkat kebangsaan ini ke Sarawak dengan sokongan Persatuan Bola Tampar Malaysia (MAVA).

Justeru katanya, beliau berharap pasukan Sarawak dapat menunjukkan prestasi yang baik.

“Kami menyasarkan juara untuk kedua-dua lelaki dan perempuan (kategori). Kami harap kami boleh mendapat juara (gelaran) tetapi saya tahu pasukan dari negeri lain juga sangat kuat.

"Dan sudah tentu, saya berharap kerana yang satu ini (pertandingan) diadakan di Sibu - ia adalah tempat sendiri - saya harap kami mempunyai sedikit kelebihan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas upacara simbolik penyerahan bendera kepada pasukan negeri di sini, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Persatuan Bola Tampar Sarawak Dr William Ting dan Pengerusi Persatuan Bola Tampar Sibu Dato Moh Wung Ming.

Lau turut melahirkan harapan agar pasukan negeri dapat beraksi dengan baik dalam Kejohanan Bola Tampar Bawah 16 Tahun (Belia Milo-Malaysia ke-21) 2023 yang berlangsung di Sibu.

“Mereka telah berlatih bersungguh-sungguh dan saya yakin (walaupun) mereka tidak dapat memenangi kejuaraan, mereka akan memberikan perlawanan yang baik kepada pasukan lain,” katanya.

Tambahnya, Lau turut melahirkan keyakinan bahawa pasukan negeri akan mengharumkan nama Sarawak pada Sukan Malaysia (SUKMA) tahun depan.

Untuk rekod, Sarawak bakal menjadi tuan rumah SUKMA 2024.

“Mulai sekarang hingga tahun depan – saya rasa mereka akan melakukan latihan intensif – untuk cuba mendapatkan pingat emas untuk Sarawak setakat bola tampar.

"Dan untuk bola tampar, saya rasa Sibu akan menjadi venue untuk Sukma tahun depan.

"Bagi jawatankuasa penganjur, Persatuan Bola Tampar Sarawak - jurulatih, pegawai dan jawatankuasa, perlu melakukan banyak usaha, dengan kerjasama badan negeri bagi memastikan pertandingan bola tampar yang diadakan di Sibu berjalan lancar dan berjaya,” katanya.

  • oleh
  • Advertisement