Anda di sini

Lima terbunuh, serangan di kem Balata 

Advertisement

Beberapa saksi memberitahu AFP serangan kelihatan berasal dari sebuah dron
       

 

BAITULMUQADDIS: Palang Merah Palestin berkata lima orang telah terkorban dan dua tercedera dalam satu serangan semalaman ke atas sebuah bangunan di kem pelarian Balata di Tebing Barat.

Pihak pentadbiran kem menyatakan satu serangan udara menyasarkan ibu pejabat tempatan bagi kumpulan Fatah Palestin di kem di Nablus. Pihak tentera Israel menyatakan ia sedang memeriksa laporan.

Beberapa saksi memberitahu AFP serangan kelihatan sebagai berasal dari sebuah dron, walaupun terdapat tiada pengesahan segera.

Kira-kira 24,000 orang yang tinggal di kem pelarian Balata, di utara Tebing Barat, dan beberapa kumpulan bersenjata Palestin yang beroperasi di dalamnya.

Serangan muncul sehari selepas pihak tentera Israel menyatakan ia telah membunuh  sekurang-kurangnya tujuh orang militan dalam dua konfrontasi berasingan di Tebing Barat.

Lima orang terkorban di kem pelarian Jenin, menurut pihak tentera, sambil menambah bahawa dua orang “penyerang” turut terkorban berhampiran Hebron selepas melepaskan tembakan ke arah anggota tentera.

Keganasan telah meningkat di Tebing Barat sejak Israel memulakan operasi ketenteraannya di Gaza dalam respons terhadap serangan Hamas pada 7 Oktober yang mengorbankan sekurang-kurangnya 1,200 orang, kebanyakan adalah orang awam, dan mendapati kira-kira 240 orang dijadikan sebagai tebusan, menurut pegawai Israel.

Kira-kira 12,000 orang, kebanyakan adalah warga awam, telah terkorban di Gaza, menurut kepada pihak berkuasa yang ditadbir oleh Hamas.

Terdapat kebimbangan yang berkembang mengenai keganasan di Tebing Barat, termasuk serangan terhadap pihak Palestin oleh pendatang. 

Setiausaha Negara AS Antony Blinken pada minggu ini telah menggesa Israel untuk bertindak bagi menangani “peningkatan tahap bagi keganasan pendatang ekstremis." – AFP
 

Advertisement