Anda di sini

Gaza berdepan kebuluran

Advertisement

Satu-satunya harapan adalah untuk membuka satu laluan selamat kedua bagi membawa masuk makanan ke Gaza

 

ROM: Program Makanan Sedunia di PBB menyatakan kelmarin bahawa orang awam di Gaza berdepan kebuluran kerana makanan dan air telah menjadi “tidak wujud secara praktikal”.

“Dengan musim sejuk yang bakal muncul, tempat perlindungan yang tidak selamat dan terlalu sesak, serta kekurangan air bersih, warga awam sedang berdepan dengan kemungkinan bagi kebuluran,” pengarah eksekutif bagi WFP yang berpusat di Rom, Cindy McCain, berkata dalam satu kenyataan.

Agensi, yang telah diberikan amaran mengenai keadaan kelaparan yang meningkat sejak beberapa minggu di Gaza, menyatakan bahawa sekarang roti ”jarang atau tidak ada langsung” dan bahawa ia adalah mustahil untuk “memenuhi keperluan bagi kelaparan sekarang dengan hanya satu lintasan sempadan yang beroperasi”.

Ia menyatakan satu-satunya harapan adalah untuk membuka satu laluan selamat kedua bagi membawa masuk makanan ke Gaza.

WFP menyatakan kekurangan minyak turut menjejaskan penghantaran makanan, dengan trak-trak yang tiba dari Mesir pada Selasa tidak dapat sampai kepada warga awam disebabkan oleh minyak yang tidak mencukupi.

Jumlah makanan yang masuk ke Gaza masih “tidak mencukupi dengan sangat menyedihkan”, menurut amaran dari pihak agensi, menyatakan ia hanya mencukupi untuk memenuhi tujuh peratus dari keperluan kalori minimum harian. – AFP
 

Advertisement