Anda di sini

Taman Negara Niah berpotensi besar untuk pelancongan dan pelaburan hijau

Advertisement
Ting (tengah) bersama tetamu kehormat lain menunjukkan tanda bagus sambil merakamkan kenangan pada majlis perasmian Hari Pelancongan Sedunia Sarawak 2023 di Miri, pada Sabtu.
Ting (tengah) bersama tetamu kehormat lain menunjukkan tanda bagus sambil merakamkan kenangan pada majlis perasmian Hari Pelancongan Sedunia Sarawak 2023 di Miri, pada Sabtu.

MIRI: Taman Negara Niah adalah contoh pelancongan dan pelaburan hijau yang berpotensi besar, kata Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Sebastian Ting.

Menurut Ting, selain Taman Negara Mulu, Gua Niah merupakan tapak warisan popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana memiliki nilai sejagat cemerlang. 

Walaupun bersaiz kecil, taman tersebut memiliki sejarah dan nilai semula jadi yang sangat besar.

Ting juga memberitahu, Miri adalah contoh bandar raya berpotensi tinggi sebagai destinasi pelancongan hijau. 

"Menjadikan bandar raya Miri atau Gua Niah sebagai contoh, saya menyeru semua pihak berkepentingan pelancongan dan perwakilan WTD (Hari Pelancongan Sedunia) untuk memikirkan dan mengorientasikan semula tindakan dan perkongsian bagi membangunkan sebarang produk dan destinasi pelancongan dengan pelaburan hijau dalam rangka perancangan," ujarnya ketika merasmikan Pelancongan dan Pelaburan Hijau WTD di sini pada Sabtu.

Beliau berterima kasih kepada pihak berkepentingan pelancongan termasuk Pejabat Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) Sarawak, Sarawak Forestry Corporation (SFC), Jabatan Muzium, Kementerian Sumber Asli dan Pembangunan Bandar (MUDeNR), Jabatan Warisan Negara dan Pejabat Residen Miri yang telah memainkan peranan untuk memastikan Gua Niah mendapat pengiktirafan Warisan Dunia Tapak UNESCO.

Selain kerajaan, Ting berkata, sektor swasta, institusi akademik, persatuan dan ahli masyarakat juga memainkan peranan membangun dan mengekalkan industri pelancongan di Sarawak.

Tentang WTD,  ia mempromosikan pelancongan sebagai pemacu pertumbuhan ekonomi dan pertukaran budaya sambil menekankan kepentingan amalan pelancongan yang mampan dan bertanggungjawab. 

Sambutan bertujuan mewujudkan pemahaman yang lebih baik tentang peranan pelancongan dalam pembangunan global dan menggalakkan kerjasama untuk memaksimumkan impak positifnya.

Hadir sama Setiausaha Tetap Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datu Sherrina Hussaini serta Pro Naib Canselor dan Presiden Universiti Curtin Malaysia Profesor Simon Leunig. 
 

  • oleh
  • Advertisement