Anda di sini

Pengawal Iran ditembak mati semasa ulang tahun Amini

Advertisement
Penunjuk perasaan mengadakan protes mengecam rejim Iran di hadapan Hotel de Ville di Paris, Perancis baru-baru ini pada ulang tahung pertama kematian Amini. - Gambar AFP
Penunjuk perasaan mengadakan protes mengecam rejim Iran di hadapan Hotel de Ville di Paris, Perancis baru-baru ini pada ulang tahung pertama kematian Amini. - Gambar AFP

TEHRAN: Seorang anggota pasukan separa tentera Basij di Iran yang dikaitkan dengan Pasukan Pengawal Revolusi Islam telah ditembak mati ketika beberapa acara yang diadakan ketika ulang tahun kematian wanita Kurdis Mahsa Amini, lapor media negara kelmarin.

Amini, 22, meninggal dunia ketika dalam tahanan polis pada 16 September, 2022 selepas penahanannya kerana dikatakan melanggar akta pakaian untuk wanita yang tegas.

Kematiannya mencetuskan tunjuk perasaan selama beberapa bulan yang melihat beratus-ratus orang terbunuh, termasuk beberapa kakitangan keselamatan, dalam apa yang dilabelkan Tehran sebagai rusuhan ditimbulkan oleh kerajaan asing dan media musuh.

“Seorang telah mati syahid dan tiga lagi tercedera pada petang Sabtu dalam kejadian tembakan rambang oleh dua penyerang tidak dikenali terhadap pengawal Basij di bandar Nurabad di wilayah Fars Selatan," lapor agensi berita negara IRNA. 

Agensi berita tidak segera menjelaskan tentang identiti penyerang atau motivasi kejadian tembakan itu.

“Agensi perisikan, keselamatan dan penguatkuasaan undang-undang bagi wilayah sedang mencuba untuk menangkap penyerang yang melarikan diri selepas kejadian tembakan," katanya.

Sementara itu, Pengawal Revolusi telah mengumumkan seorang rakyat dengan dua kerakyatan telah ditangkap atas cubaan untuk menganjurkan rusuhan dan vandalisme di bandar Karaj, barat bandar utama Tehran.

Pengawal Revolusi tidak memberikan penjelasan lanjut mengenai identiti suspek atau warganegara lain.

Pihak berkuasa menahan beberapa kumpulan lagi bagi tuduhan merancang untuk menimbulkan kekecohan dan menghasilkan konten bagi media musuh, menurut IRNA.

Banyak tangkapan dilakukan di wilayah asal Amini di Kurdistan, termasuk barat laut dan selatan  Iran, tambah pihak agensi.

Beberapa orang ditangkap di wilayah timur laut Khorasan Utara kerana menghasut rusuhan, menurut kepada agensi berita Mehr.

Pihak berkuasa di bandar tengah Isfahan telah mengenal pasti 97 orang dan menyekat 15 laman Instagram kerana cuba untuk mengganggu pendapat umum ketika ulang tahun protes, kata IRNA. – AFP

Advertisement