Anda di sini

Sisa kayu kepada tenaga: Sarawak berpotensi jadi pengeluar pelet biomas

Advertisement
Abang Johari (tujuh dari kanan), Weiping (enam kanan), Wong (enam kiri), Ing (tujuh kiri) dan yang lain memotong kek sambutan Ulang Tahun ke-63 Persatuan Klan Chiang Hsia Huang Sarawak Tengah di sebuah hotel malam tadi.
Abang Johari (tujuh dari kanan), Weiping (enam kanan), Wong (enam kiri), Ing (tujuh kiri) dan yang lain memotong kek sambutan Ulang Tahun ke-63 Persatuan Klan Chiang Hsia Huang Sarawak Tengah di sebuah hotel malam tadi.

SIBU: Sarawak mempunyai potensi untuk menjadi pengeluar pelet biomas yang akan menjadi sumber pendapatan baharu kepada kerajaan negeri.

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, semasa lawatannya ke sebuah kilang di Norway baru-baru ini, beliau mengetahui bahawa mereka menukar habuk daripada sisa kayu menjadi pelet kayu.

Di London, katanya, mereka menghasilkan 2,500 megawatt kuasa daripada pelet kayu. 

“Ini bermakna apa yang kita boleh lakukan di sini (Sarawak) ialah menanam semula kawasan hutan yang terdegradasi dengan spesies baharu yang cepat membesar, dan itu menjadi bahan mentah untuk menghasilkan pelet untuk kita menjana kuasa sebagai sumber tambahan untuk grid kita.

“Jika tidak, atau ada lebihan pengeluaran, kita boleh menjual pelet kayu itu sebagai barangan eksport. Dalam erti kata lain, kita tidak lagi hanya memotong kayu dan menjualnya. 

“Sebaliknya, kita menanam pokok, mengambil sisa, dan mengubahnya menjadi tenaga. Sekarang, itu adalah bidang perniagaan baharu,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada sambutan Ulang Tahun ke-63 Persatuan Klan Chiang Hsia Huang Sarawak Tengah di sebuah hotel di sini malam tadi.

Abang Johari menegaskan, dengan menceburi bidang tenaga boleh diperbaharui baharu ini, Sarawak boleh menanam semula hutannya yang terdegradasi dengan pokok yang cepat tumbuh, dan pokok tersebut akan menghasilkan oksigen.

Sehubungan itu, beliau menggesa ahli dalam Persatuan Klan Chiang Hsia Huang Sarawak Tengah supaya beralih kepada ekonomi baharu yang lebih mesra alam.

Beliau berkata, landskap kewangan pada masa kini telah berubah, dan bank di seluruh dunia kini menekankan agenda amalan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

“Jika perniagaan anda berasaskan tenaga yang mengeluarkan banyak karbon, bank mungkin keberatan untuk menyediakan pembiayaan kerana komuniti perbankan antarabangsa telah bersetuju untuk membiayai projek yang relevan dengan isu semasa perubahan iklim.

"Dengan kata lain, kita perlu berubah kepada ekonomi baharu sekarang, dan saya yakin klan Wong (Persatuan Klan Chiang Hsia Huang Sarawak Tengah) boleh menyesuaikan diri. Ini akan memberi manfaat kepada ekonomi kita," katanya.

Hadir sama Konsul Jeneral Republik Rakyat China di Kuching Xing Weiping, Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Michael Tiang, Ketua Setiausaha Politik Premier Sarawak Fazzrudin Abdul Rahman, ADUN Bawang Assan Dato Sri Wong Soon Koh, Residen Sibu Wong Hie Sieng, Temenggong Dato Vincent Lau Lee Ming, Pengerusi Persatuan Klan Chiang Hsia Huang Sarawak Tengah Wong Ing Huong dan lain-lain.

  • oleh
  • Advertisement