Anda di sini

Sarawak jadi pembekal ammonia biru

Advertisement

Sarawak berhasrat jadi kawasan pertama Asia Tenggara hasilkan ammonia biru, membolehkannya diguna dalam sektor perindustrian termasuk dieksport 

Abang Johari melakukan simbolik perasmian BAGSF-2 di tapak projek di Tanjung Kidurong, Bintulu hari ini.
Abang Johari melakukan simbolik perasmian BAGSF-2 di tapak projek di Tanjung Kidurong, Bintulu hari ini.

BINTULU: Sarawak berhasrat menjadi kawasan pertama di Asia Tenggara menghasilkan ammonia biru, sekali gus membolehkannya diguna pakai dalam sektor perindustrian termasuk dieksport ke luar negara, kata Premier Sarawak Datuk  Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Menurut beliau, penghasilan ammonia biru yang akan dikendalikan Petchem Sarawak akan menjadikannya salah satu jana kuasa terpenting bagi menggantikan arang batu.

“Sekiranya impian ini dapat direalisasikan, Sarawak mengorak satu lagi langkah ke hadapan dalam sektor petrokimia sekali gus menjadi pembekal utama ammonia biru sama ada kepada sektor perindustrian tempatan mahupun luar negara,” ujarnya.

Beliau berkata demikian semasa berucap merasmikan Fasiliti Jualan Gas Tambahan Petronas Bintulu 2 (BAGSF-2) di tapak projek BAGSF-2 di Tanjung Kidurong di sini, hari ini.

Ujarnya, dengan bekalan gas yang mencukupi dimiliki oleh Sarawak akan membolehkan ammonia biru dihasilkan dalam jumlah yang banyak dan pada masa yang sama mampu memenuhi permintaan terhadap bahan api terbabit.

Justeru, beliau berharap agar perjanjian bekalan gas kepada projek ini dapat dimeterai dalam masa terdekat bagi membolehkannya dilaksanakan dengan segera.

“Sehubungan itu, saya meminta agar Sarawak Petchem menerokai peluang kerjasama dengan pihak berkaitan bagi merealisasikan projek penghasilan ammonia biru,” jelas beliau.

Bercakap mengenai peranan BAGSF-2, ia direka khas bagi kerja-kerja penghantaran gas sebagaimana yang dikehendaki khususnya dalam sektor petrokimia dan tenaga.

Menurut beliau, BAGSF-2 yang berkapasiti 390 juta kaki padu (mmscf/d) berupaya menghantar sekurang-kurangnya 160 mmscf/d ke Sarawak Petchem dan 70 mmscf/d sehari ke loji jana kuasa Sarawak Energy Berhad (SEB).

Tambahnya, memandangkan industri petrokimia dan tenaga merupakan dua tonggak industri terpenting bagi Sarawak mencapai Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030, beliau yakin bahawa pertumbuhan kedua-dua sektor perindustrian ini mampu menyumbang ke arah pengwujudan peluang pekerjaan di negeri ini selaras dengan rancangan kerajaan bagi mewujudkan sekurang-kurangnya 195,000 peluang pekerjaan buat anak jati tempatan negeri ini.

"Dalam masa sama ia membantu mengurangkan jurang pembangunan antara kawasan bandar dan luar bandar di Sarawak berikutan pekerjaan yang banyak ditawarkan,” ujarnya.

Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wiayah (M-FICORD) Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom dan Menteri di Jabatan Premier Sarawak Datuk John Sikie Tayai antara yang hadir.

  • oleh
  • Advertisement