Anda di sini

MCCCI ikrar adakan lebih banyak program perkongsian maklumat

Advertisement
(Duduk, kiri) Ling, Sandy (dua kanan) dan Juliana (tiga kanan) bergambar dengan peserta bergambar program.
(Duduk, kiri) Ling, Sandy (dua kanan) dan Juliana (tiga kanan) bergambar dengan peserta bergambar program.

MIRI: Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Miri (MCCCI) berikrar akan mengadakan lebih banyak program perkongsian maklumat, dalam usaha mendidik masyarakat setempat dan meningkatkan kesedaran tentang isu-isu yang menyelubungi mereka.

Naib pengerusi MCCCI Ling Kie King berkata, kursus kebersihan makanan yang diadakan pada Jumaat hanyalah permulaan MCCCI mengiktiraf tanggungjawab yang dipegangnya dan ia komited untuk bekerjasama dalam mendidik masyarakat setempat tentang 

pengetahuan seperti kebersihan makanan dan perkara berkaitan lain.

“Kami amat percaya bahawa pengetahuan adalah kuasa dan kebersihan makanan adalah isu yang menyentuh setiap individu, merentasi sempadan dan latar belakang. Ia boleh menjejaskan kesihatan kita, keluarga kita dan komuniti kita, jika diabaikan. 

"Oleh itu, hanya dengan memahami amalan terbaik dalam pengendalian, penyediaan dan penyimpanan makanan, kita boleh menjaga kesihatan dan kesejahteraan orang yang kita sayangi," jelas Ling. 

Beliau memberitahu demikian semasa berucap merasmikan Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM) dan bengkel pensijilan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MESTI) yang merupakan kerjasama antara Pejabat Kesihatan Miri dan MCCCI. 

“Kami (pasti) berharap maklumat yang dikongsi di sini akan menjadi pemangkin kepada perubahan, di mana perubahan di rumah kami, di kedai makan kami, dan di pasaran kami.

“Setiap daripada kita mempunyai peranan untuk dimainkan dalam perjalanan ini ke arah peningkatan kebersihan makanan dan bersama-sama kita boleh membuat perbezaan yang ketara,” kata Ling lagi.

Ling menegaskan bahawa pensijilan MESTI, yang dahulunya dikenali sebagai Skim Keselamatan Makanan 1 Malaysia (SK1M) bertujuan untuk memastikan syarikat memenuhi keperluan Peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Ia juga penting bagi syarikat untuk menggunakan MESTI sebelum memohon pensijilan halal daripada pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). 

Dalam pensijilan MESTI, syarikat harus mematuhi spektrum penuh keperluan kebersihan asas yang memfokuskan pada kawalan operasi, kebersihan dan penyelenggaraan, kebolehkesanan, dan penyimpanan rekod yang menggalakkan setiap syarikat berjaya dalam keperluan ini.

PJKM pula merupakan sistem amalan yang didokumentasikan dengan baik yang menjamin jenis makanan tertentu tidak akan memudaratkan pengguna apabila dimakan. Amalan PJKM adalah seperti Amalan Pengilangan Baik (GMP), Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal (HACCP), ISO 22000, antara lain.

Ling turut berterima kasih kepada Pejabat Kesihatan Miri atas kerjasama dan kepakaran dalam menjayakan bengkel tersebut.

Bengkel selama tiga jam itu dikendalikan oleh penceramah, Juliana Chong Shiuk Chiun yang berkongsi mengenai pensijilan MESTI dan Sandy Shamsi Ahmad yang bercakap mengenai manual dan amalan PJKM.

Kedua-dua pegawai terbabit adalah daripada Unit Kualiti dan Keselamatan Makanan, Pejabat Kesihatan Miri.

Seramai lebih 25 peserta telah menghadiri bengkel yang diadakan di bilik mesyuarat dewan MCCCI.
 

  • oleh
  • Advertisement