Anda di sini

Bengkel tarian Scotland, teknik jahitan tangan antara acara kemuncak WAK 2023

Advertisement
Abdul Karim (tiga kiri) memukul gong simbolik perasmian kalendar aktiviti WAK 2023 bersama penganjur di Kuching, hari ini.
Abdul Karim (tiga kiri) memukul gong simbolik perasmian kalendar aktiviti WAK 2023 bersama penganjur di Kuching, hari ini.

KUCHING: Sisters Ell dan Grace Sinclair dari Scotland yang masing-masing akan mengendalikan bengkel tarian tradisional Scotland dan teknik jahitan tangan antara acara kemuncak Festival What About Kuching (WAK) 2023.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata demikian ketika melancarkan kalendar acara untuk festival itu, hari ini.

Ell akan memberi pencerahan kepada peserta tentang permulaan dalam tiga genre tarian tradisional Scotland di Studio Trek dan Tarian, Emporium Kuching pada 17 dan 18 Oktober.

Sesi yang akan diketuai oleh Grace pula akan memberi ruang kepada peserta untuk mempelajari teknik membaiki jahitan tangan, berkongsi kemahiran membaiki tekstil dan mengetahui tentang pergerakan kelestarian alam sekitar dalam industri tekstil.

Ia akan berlangsung di Pusat Beli-Belah tHe Spring (bersebelahan Switch) pada 18 dan 19 Oktober.

Satu lagi acara kemuncak ialah What About Music: All That Jazz, sesi muzikal yang akan diadakan di Dewan Sri Bunga Rampai pada 27 Oktober.

Sesi ini menampilkan barisan bintang terbaik Kuching, Trio Jazz Eugene Suboh, Gena Sim, 3 Dindas dan persembahan tetamu khas oleh pemain gitar legenda Az Samad.

Sementara itu, Abdul Karim berkata beliau telah berpeluang bersama WAK sejak ia ditubuhkan.

Katanya, Oktober adalah bulan di mana hotel menghadapi masalah kerana tidak banyak acara dan oleh itu kadar penghunian mereka adalah rendah.

Sehubungan itu, beliau amat mengalu-alukan usaha WAK untuk memeriahkan suasana dengan menjadikan Oktober sebagai bulan penganjuran mereka.

"Saya berbangga melihat pasukan WAK memastikan festival itu kekal dan ini adalah tahun kelima, yang masih sangat muda berbanding acara lain seperti Festival Muzik Dunia Hutan Hujan dan Kuching Marathon.

"Oktober akan menjadi bulan yang sibuk bagi Kuching dengan bukan sahaja Festival WAK tetapi juga acara utama lain seperti sambutan hari lahir Yang di-Pertua Negeri, Kuching Marathon dan Festival Bot Naga Antarabangsa.

"Festival Bot Naga Antarabangsa mendapat sambutan yang begitu banyak sehinggakan kami terpaksa menghentikan penyertaan hanya untuk 19 negara tetapi masih ramai yang mahu masuk," katanya.

Dirasmikan pada tahun 2017, festival WAK berhasrat untuk menjadikan bandar raya ini sebagai hab aktiviti yang bertenaga, dengan individu kreatif mempamerkan bakat mereka serta pelbagai acara daripada pertunjukan seni, pertunjukan muzik, teater, komedi, tarian, ceramah, bengkel dan banyak lagi.
 

  • oleh
  • Advertisement