Anda di sini

Pesta Bung Bratak tawar pelbagai aktiviti menyeronokkan untuk pengunjung

Advertisement
Debra menunjukkan barang kemas buatan tangan dan pakaian tradisional Bidayuh yang dipamerkan.
Debra menunjukkan barang kemas buatan tangan dan pakaian tradisional Bidayuh yang dipamerkan.

KUCHING: Pesta Bung Bratak, yang dianjurkan di Pusat Warisan Bung Bratak, menawarkan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan untuk pengunjung.

Diadakan dari 2 hingga 3 September, festival itu menampilkan pelbagai pameran di mana pengunjung boleh membeli barangan kraf tangan daripada pelbagai vendor.

Salah seorang vendor, Debra Sawin dari Suip Enterprise bersama ibunya, Nipek Suip membuat barang kemas buatan tangan dan pakaian tradisional Bidayuh.

Nipek telah mengasah kemahirannya selama lebih sedekad sejak 2002.

Turut dikenali sebagai 'Koleksi Pakaian Bidayuh Tradisional Dayak' di media sosial, Debra berkata ini adalah kali pertama mereka berdua hadir ke Bung Bratak.

Catherine menunjukkan antara barang kraf tangan yang dipamerkan pada Pesta Bung Bratak.
Catherine menunjukkan antara barang kraf tangan yang dipamerkan pada Pesta Bung Bratak.

“Ini kali pertama kami ke Pesta Bung Bratak, dan kali pertama kami mendaki ke Bung Bratak.

“Apa yang menarik perhatian pada pameran ini ialah terdapat vendor bukan sahaja dari Bau, tetapi ada yang lain dari Lundu (Salako) dan Serian.

“Malah, setiap daerah Bidayuh mempunyai gerai masing-masing pada perayaan ini,” kata Debra.

Sementara itu, bagi Catherine Charlie dari gerai Kraf Cate yang mewakili Bidayuh Serian, ia menonjolkan peluang untuk mendidik orang ramai tentang warna berbeza yang digunakan dalam aksesori Bidayuh, merentasi komuniti Bidayuh yang berbeza di pelbagai daerah.

Edid (kiri) menunjukkan permainan tradisional kepada pengunjung Pesta Bung Bratak.
Edid (kiri) menunjukkan permainan tradisional kepada pengunjung Pesta Bung Bratak.

“Aksesori (Serian) kami menyelitkan warna merah, hitam dan putih. Sedangkan di Padawan, ia termasuk warna kuning tetapi bukan putih.

“Motif yang saya gunakan adalah eksklusif Bidayuh Serian, jadi orang akan tahu asal daerah Bidayuh ini.

“Kesemua aksesori ini adalah buatan tangan, saya telah aktif melakukan kraf tangan selama tujuh tahun,” katanya.

Satu lagi tarikan utama pada festival itu ialah sudut permainan tradisional yang dianjurkan oleh Persatuan Adat Asar Singai (PAAS).

Di sini, mereka memperkenalkan semula permainan tradisional Bidayuh seperti 'main liew,' 'tipidan gage' dan 'sirotuong' yang pernah dimainkan oleh kanak-kanak masyarakat Bidayuh tetapi telah pudar dari masa ke masa. 

Matlamat mereka adalah untuk mengekalkan tradisi ini untuk generasi akan datang.

“Kami mempunyai beberapa jenis permainan tradisional Bidayuh untuk dicuba oleh pengunjung.

“Pada zaman dahulu, permainan seperti ini sering dimainkan oleh kanak-kanak. Lama-kelamaan, permainan ini akhirnya hilang. Kami mahu memperkenalkan semula permainan ini kepada generasi muda supaya tradisi itu tidak pupus,” kata Pengerusi PAAS Edid Ngupel.

KAVANAGH
KAVANAGH

Beliau turut berkongsi bahawa sudut mereka menerima ramai pengunjung yang berminat untuk mencuba permainan tradisional berkenaan.

“Sambutan adalah positif, dan penyertaan adalah percuma, jadi semua orang dialu-alukan untuk mencuba,” tambahnya.

Antara pengunjung festival itu, Sam Kavanagh, seorang lelaki warga Britain yang menetap di Kuching sejak lima tahun lalu, menyatakan beliau teruja dengan festival berkenaan.

Bercakap kepada The Borneo Post, beliau berkata ia merupakan kali pertama beliau datang ke Bung Bratak selepas beberapa kali disarankan ke sana oleh penduduk setempat.

“Ia sangat menarik, walaupun terdapat pelbagai jenis orang Bidayuh seperti dari Serian, Bau, dan Padawan, anda masih melihat banyak persamaan tetapi juga keperibadian mereka.

“Sarawak sememangnya tempat paling istimewa yang pernah saya kunjungi, ia hanya menakjubkan secara visual. Saya akan mengesyorkan untuk datang ke Bung Bratak, terutamanya untuk menghirup udara segar,” katanya.
 

Advertisement