Anda di sini

Sarawak Metro hantar pasukan ke China untuk program latihan bersama pemaju ART

Advertisement
Mazli (tiga kanan) merakamkan gambar bersama pasukan Sarawak Metro sebelum berangkat ke China bagi latihan selama 10 minggu.
Mazli (tiga kanan) merakamkan gambar bersama pasukan Sarawak Metro sebelum berangkat ke China bagi latihan selama 10 minggu.

KUCHING: Sarawak Metro Sdn Bhd (Sarawak Metro) menghantar pasukan ke China untuk program latihan bersama pemaju kenderaan Autonomous Rapid Transit (ART).

Program latihan  itu adalah di bawah program Pembangunan Peningkatan Sosioekonomi (SEED) Sarawak Metro, yang pertama untuk projek mega di Sarawak, ke arah meningkatkan nilai perolehan projek Sistem Pengangkutan Bandar Kuching (KUTS).

Pasukan empat anggota itu, seorang jurutera dan tiga perantis, menuju ke Changsha, China pada Khamis untuk latihan selama 10 minggu.

"Selain mewujudkan kumpulan tenaga mahir, program SEED ini juga merupakan inisiatif kami untuk menyediakan bakat muda tempatan kami untuk menguruskan keperluan industri baharu ini," kata Ketua Pegawai Eksekutif Metro Sarawak Mazli Mustaffa.

"Ini adalah komitmen kami ke arah memastikan kejayaan projek murni ini, yang bertujuan untuk memodenkan pengangkutan awam dan mengurangkan kesesakan lalu lintas di Greater Kuching," kata Mazli, sambil menambah lebih banyak lampiran sedang dalam perancangan.

Empat bakat muda yang mengikuti latihan tersebut, Sara Athynna Mohd Kamal Basheer, Addery Ingka  Andok, Nabil Norman dan Muhammad Razi Yunus, akan menjalani tugas mereka di kemudahan CRRC MRT Holding Group Co Ltd di Changsha, China.

Mereka akan berada di Changsha sehingga November di mana mereka akan ditempatkan di pelbagai jabatan yang berkaitan dengan skop kerja masing-masing.

Selain mereka berempat, Sarawak Metro baru-baru ini turut menugaskan satu lagi kumpulan terdiri daripada dua jurutera dan dua perantis Program Bakat Muda untuk bersama Global Rail Sdn Bhd di Selangor.

Mereka memulakan latihan mereka pada 28 Ogos lalu dan dijadualkan menyelesaikannya pada penghujung Oktober ini.

Selepas melengkapkan latihan mereka dengan Global Rail, keempat-empatnya akan meneruskan perjalanan ke China, untuk meneruskan latihan mereka di sana.
 

Advertisement