Anda di sini

Sarawak Metro hantar kakitangan, perantis pelajari operasi rel

Advertisement
 (dari kiri) Qhalief, Nur Nafisa, Syammil dan Muhammad Azri bergambar bersama pengurusan kanan Sarawak Metro sebelum penerbangan ke Kuala Lumpur.
SEMUA SEDIA: (dari kiri) Qhalief, Nur Nafisa, Syammil dan Muhammad Azri bergambar bersama pengurusan kanan Sarawak Metro sebelum penerbangan ke Kuala Lumpur.

KUCHING: Sarawak Metro Sdn Bhd (Sarawak Metro) telah menghantar sepasukan kakitangan dan perantisnya untuk program sangkutan dengan pemain industri rel.

Langkah itu merupakan inisiatif untuk mewujudkan kumpulan tenaga mahir bagi menguruskan Sistem Pengangkutan Bandar Kuching (KUTS).

Dua jurutera Metro Sarawak dan dua perantis kini terikat selama dua bulan dengan Global Rail Sdn Bhd di Selangor.

Kedua-duanya iaitu Muhammad Azri Abdul Wahed dan Syammil Mohd Ishak akan ditempatkan dengan Jabatan Sistem Isyarat dan Kawalan manakala Qhalief Sapawi dan Nur Nafisa Abdullah akan ditempatkan dengan Jabatan Automated Platform Gate.

Keempat-empat mereka berlepas ke Kuala Lumpur semalam dan dijadual melengkapkan tugas mereka pada Oktober.

Muhammad Azri dan Qhalief adalah jurutera Jaminan & Keperluan Sistem manakala Syammil adalah perantis kanan untuk Sistem Isyarat & Komunikasi dan Nur Nafisa adalah perantis untuk Automated Platform Gate.

Selepas melengkapkan lampiran mereka dengan Global Rail, keempat-empat mereka akan menuju ke China untuk meneruskan program sangkutan mereka di sana.

Program sangkutan itu berada di bawah program Pembangunan Peningkatan Sosioekonomi Sarawak (SEED), yang pertama untuk projek mega di Sarawak, untuk meningkatkan nilai perolehan projek KUTS.

Langkah itu adalah untuk mewujudkan kumpulan tenaga mahir bagi menguruskan usaha pengangkutan awam moden Sarawak untuk masa depan.

Sarawak Metro, anak syarikat milik penuh Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) telah diamanahkan oleh Kerajaan Sarawak untuk memodenkan pengangkutan awam melalui projek KUTS.

Projek itu bertujuan mengurangkan kesesakan lalu lintas, sedang dibangunkan secara berperingkat dan Fasa 1 melibatkan pembangunan tiga laluan - Laluan Biru dari Rembus di Kota Samarahan ke Hikmah Exchange di pusat bandar, Laluan Merah dari Kuching Sentral ke Pending,  dan Laluan Hijau dari Pending ke Damai.

Fasa 1 Projek KUTS dijadualkan mula beroperasi pada suku keempat 2025.

Tulang belakang projek KUTS ialah pengenalan kenderaan hidrogen Autonomous Rapid Transit (ART) pelepasan sifar.

Kenderaan ART akan dikuasakan oleh sel bahan api hidrogen dan akan dikendalikan pada lorong khusus, yang bermaksud mereka tidak akan berkongsi jalan dengan pengguna jalan raya lain.

Kenderaan hidrogen ART akan menggunakan tayar getah dan oleh itu lorong khusus akan menjadi tanpa jejak.

Lorong akan sama ada pada gred (paras jalan) atau bertingkat.

Operasi ART akan disokong oleh rangkaian bas pengantara, yang juga akan menggunakan kenderaan berkuasa hidrogen.

Langkah menggunakan hidrogen adalah menyokong aspirasi Kerajaan Sarawak untuk memajukan ekonomi hidrogen dan menyahkarbonisasi pengangkutan awam di Sarawak.

Advertisement