Anda di sini

Filem Pendek Terbaik dalam ‘[MAS] See Films: Open Category’ menang hadiah utama

Advertisement
Yow (lima kiri), Dr Al-Khalid (enam kiri) dan Mohammad Rizal (lapan kanan) bergambar kenangan bersama para pemenang MFF x MAF ke-19 di Dewan Serba Guna HSL di La Promenade Mall, Samarahan malam kelmarin.
Yow (lima kiri), Dr Al-Khalid (enam kiri) dan Mohammad Rizal (lapan kanan) bergambar kenangan bersama para pemenang MFF x MAF ke-19 di Dewan Serba Guna HSL di La Promenade Mall, Samarahan malam kelmarin.

KUCHING: Pesta Filem Mini x Festival Seni Mini (MFF x MAF) ke-19 menyaksikan Filem Pendek Terbaik dalam ‘[MAS] See Films: Open Category’ memenangi hadiah utama pada majlis anugerah yang bergemerlapan di La Promenade malam kelmarin.

Kumbang, filem pendek arahan pengarah Gwai Lou dan penerbit Annabel Tiu dan Feisal Azizuddin mendapat pandangan positif juri.

Pembikin filem veteran Rashid Salleh yang juga merupakan ahli juri berkata, filem itu mengingatkan kita tentang bahaya pengaruh luar terhadap kanak-kanak.

"Pelakon kanak-kanak itu meyakinkan dalam peranan dan cerita itu sendiri memaksa kami untuk mempersoalkan akses kepada teknologi moden pada zaman ini," katanya.

Juga dalam Kategori Terbuka, ‘Garek’ oleh pengarah Cech Adria dan penerbit Haziqah Azemi telah dianugerahkan Hadiah Khas Juri.

"Hadiah Khas Juri bagi Garek adalah untuk penceritaan yang menarik, lakonan yang hebat dan mesej yang kuat untuk direnungkan penonton," kata Rashid.

Dalam Kategori Pelajar, Filem Pendek Terbaik disandang ‘Where No One Lives’ yang diarahkan oleh Li Anne Liew dan diterbitkan oCynthia Wang.

Ahli juri Sarbini Hamdan berkata, filem itu layak mendapat pengiktirafan ini atas beberapa sebab.

Pertama, penguasaannya dalam penceritaan yang menjalin naratif yang berjalin menawan hati penonton, meninggalkan kesan yang berkekalan.

Tema filem yang menimbulkan pemikiran dan watak yang menarik meneroka kedalaman emosi manusia, menimbulkan introspeksi dan mencetuskan perbualan.

Juri Nabil Shohimi pula memuji cara menarik Li Anne Liew mempamerkan kehidupan, pemikiran dan emosi tiga watak berbeza. 

Beliau memanggilnya sebagai filem pendek ‘personaliti watak’.

Dalam ‘[MAS] See Films: Cinematography Programme’, ‘Flower of Lot 3A’ oleh pengarah Ding Shu Voon dan penerbit Phang Jiang Xian memenangi kategori Best Shot. 

Anugerah Khas Juri pula dimenangi ‘Busut’ menerusi pengarah Mohd Anas Mohd Sadon, penerbit Suzy Tijan Billy.

Dokumentari Terbaik pula dimenangi ‘Family That Went Ahead’ menerusi pengarah Alif Izzudin dan penerbit Lee Shan Shan.

Pada majlis itu, pengarah festival Yow Chong Lee menggelar MFF x MAF ke-19 sebagai pengalaman hebat di tempat baharu.

La Promenade oleh Hock Seng Lee (HSL) telah menjadi tempat MFF yang hebat.

Yow yang merupakan pensyarah di Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), mengucapkan terima kasih kepada semua penaja, termasuk FINAS, Goethe Institute, Japan Foundation, Galeri Hoan, TVS dan banyak lagi.

“Penganjur akan memulakan perbincangan untuk MFF x MAF ke-20 secepat mungkin.

"Kami berskala kecil, bercita-cita besar," tambahnya.

Pusat beli-belah La Promenade dibuka pada 2020 sebagai pusat beli-belah komuniti di sepanjang Lebuh Raya Kuching-Samarahan.

Sejak dibuka, ia memantapkan dirinya sebagai pusat beli-belah sokongan seni, menganjurkan pameran tahunan Persatuan Seniman Sarawak, persembahan solo Alena Murang di Galeri Hoan.

Turut hadir Pensyarah Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif UNIMAS Yow Chong Lee, Dekan Fakulti Kejuruteraan UNIMAS Profesor Dr Al-Khalid Othman dan Pengarah FINAS Borneo Mohammad Rizal Mohamed Yunus.
 

  • oleh
  • Advertisement