Anda di sini

KPDN sedia pertimbang tambah bekalan gula di negeri tertentu semasa musim perayaan

Advertisement
Salahuddin (kanan) mengadakan sidang akhbar pada sesi pemantauan dan lawatan ke kilang pembuatan gula Central Sugar Refinery (CSR) Sdn Bhd, hari ini.  Turut hadir Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Fuziah Salleh (kiri). - Gambar BERNAMA
Salahuddin (kanan) mengadakan sidang akhbar pada sesi pemantauan dan lawatan ke kilang pembuatan gula CSR Sdn Bhd, hari ini. Turut hadir Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Fuziah Salleh (kiri). - Gambar BERNAMA

SHAH ALAM: Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub sedia mempertimbangkan cadangan untuk menambah bekalan gula di negeri tertentu pada musim perayaan.

Beliau berkata cadangan itu dilihat bersesuaian memandangkan ada negeri yang menghadapi kekurangan bahan itu sesama musim perayaan sebelum ini, ekoran ramai warga kota pulang ke kampung halaman masing-masing.

“Itu kita kena lihat unjurannya dan pegawai saya akan lihat statistik bekalan semasa dan betul saya bersetuju dengan cadangan itu,” katanya pada sidang media selepas melakukan sesi pemantauan dan lawatan ke kilang gula Central Sugars Refinery Sdn Bhd (CSR) di sini hari ini. 

Beliau berharap syarikat CSR dan MSM Malaysia Holdings dapat membantu dalam melaksanakan cadangan tersebut. 

“Kita ambil contoh di Johor sekiranya memerlukan 10,000 tan metrik atau di Kelantan perlukan sehingga 13,000 tan metrik.

“Jadi apabila orang ramai balik semasa Raya Haji nanti, peratusan kekurangan bekalan gula itu kita akan sedia tampung dan pemborong boleh simpan dan beli bekalan lebih sikit bagi tampung kekurangan itu,” katanya. 

Dalam pada itu, Salahuddin meminta orang ramai untuk terus memberi kerjasama dengan melaporkan kepada pihaknya jika terdapat sebarang kekurangan bekalan gula di mana-mana kedai.

“Hantar gambar dan lokasi kedai mana yang tiada bekalan gula itu dan pihak kami akan segera bertindak untuk mendapatkan penjelasan daripada pemborong dan pemilik kedai berkenaan,” katanya. - BERNAMA

Advertisement